L'endemà que el president a l'exili Carles Puigdemont comparegués des de Brussel·les per exigir a Pedro Sánchez que se sotmeti a una qüestió de confiança al Congrés dels Diputats, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, s'ha expressat en la mateixa línia per reforçar el discurs del president de la seva formació. "El titular és que això no està anant gens bé respecte al que havíem acordat i signat a Brussel·les", ha sentenciat Turull en unes paraules molt similars a les de Puigdemont que fa 24 hores denunciava els "avenços escassos" després d'un any de l'acord amb el PSOE per fer president Pedro Sánchez. Turull ha parlat sense embuts i ha respost al president espanyol que el seu partit no "sobreactua" amb la seva petició i li ha retret que "això no funciona i Sánchez ha de comparèixer".
El conflicte polític i les dues versions de Sánchez
Turull ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio que a la mesa de negociació amb mediació internacional que tenen amb els socialistes i que es reuneix, més o menys, un cop al mes, no es concreta res "i nosaltres ja vam advertir que l'estabilitat de la legislatura aniria en funció dels avenços", ha apuntat. Turull critica que els socialistes, en aquesta mesa internacional que se celebra a Ginebra, es parli sobre com resoldre el conflicte polític, i quan són a l'estat espanyol diguin que no existeix el conflicte polític. Així doncs, amb la qüestió de confiança que demanen, els de Junts volen que Pedro Sánchez digui si manté el mateix compromís que van signar al pacte de Brussel·les sobre com resoldre el conflicte polític, o bé "que admeti que els seus compromisos han canviat".
La qüestió de confiança
Si bé la qüestió de confiança només la pot demanar el propi govern espanyol, el president a l'exili anunciava dilluns que el grup parlamentari a Madrid ha registrat una proposició no de llei (PNL) perquè la cambra baixa espanyola es pronunciï. "Ha arribat el moment o bé d'un punt d'inflexió o bé de deixar-ho córrer per no fer perdre el temps i la paciència", va avisar Puigdemont que va denunciar els incompliments amb l'amnistia o l'oficialitat del català a la UE. De fet, un cop va acabar la roda de premsa, Turull ha explicat que Puigdemont va parlar amb Santos Cerdán, el secretari d'organització del PSOE, i que aquest li va posar excuses: "El PSOE sempre té excuses per no complir amb Catalunya", li ha retret Turull.
Un dels dossiers conflictius entre PSOE i Junts és el de l'oficialitat del català a la Unió Europea i Turull ha criticat que a Sánchez, quan li convé, és capaç de pactar amb Orbán i Meloni per un càrrec europeu a una militant del seu partit, en referència a Teresa Ribera, que va tenir problemes per accedir al càrrec de vicepresidenta primera de la Comissió Europea per a la Transició Neta, Justa i Competitiva. En canvi, Turull ha contraposat que el PSOE "no ha dedicat els esforços que li hem demanat a aconseguir el mateix amb l'estatus del català a la UE".
Una comparació molt similar ha fet el secretari general de Junts amb l'aplicació de la llei d'amnistia: "Pedro Sánchez és capaç de querellar-se contra un jutge quan ataquen la seva dona però quan una cúpula judicial se salta una llei aprovada, com la d'amnistia, gairebé ni es pronuncia", li ha retret.
Una moció de censura?
Finalment, el secretari general de Junts ha descartat donar suport a una possible moció de censura que presenti el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, al president del govern espanyol: "És una fantasia". "Si amb Sánchez no ens fiem, imagini's amb Feijóo. Si Feijóo presenta una moció de censura i espera el vot de Junts, ho he dit sempre, és una fantasia. No ho farem", ha subratllat. Segons Turull, es tracta de saber si Sánchez vol estar "al poder pel poder, encara que vagi perdent votacions i votacions", o si compleix els compromisos adquirits sobre la base de l'acord de Brussel·les.