El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha afirmat que la seva formació i el PNB tractaran de coordinar els seus vots "des del minut zero" en el Congrés "per a anar a la una" i perquè "siguin tan útils com sigui possible a les nacions" basca i catalana. En aquest sentit, ha argumentat que els democristians bascos i el centredreta independentista català no se senten vinculats als acords del PSOE amb "altres forces polítiques" o les mesures que vulgui tirar endavant el govern de coalició de Pedro Sánchez amb Sumar i que, així doncs, pretenen enfrontar de manera conjunta "qualsevol legislació" de l'Estat que afecti les seves competències de Catalunya i Euskadi.

Turull es troba de visita a Bilbao, on mantindrà una reunió amb el president de l'EBB del PNB, Andoni Ortuzar, en la qual també estaran els dirigents jeltzales Joseba Aurrekoetxea i Aitor Esteban, i els representants de Junts Míriam Nogueras i Albert Batet. En una entrevista concedida a Ràdio Euskadi, Turull ha assenyalat que entre tots dos partits "hi ha moltíssimes més coses" que els uneixen que les que els poden separar. "En tot aquest procés de la negociació de la investidura hem anat parlant molt i ara que arrenca la legislatura, volem coordinar-nos perquè els nostres vots siguin útils per a les nostres respectives nacions", ha assegurat.

"Els acords del PSOE amb altes forces polítiques no ens vinculen"

Al mateix temps que hi ha qüestions que els uneixen, el dirigent de Junts ha afirmat que "hi ha molts acords del PSOE amb altres forces polítiques que no ens vinculen", com per exemple els pactes dels socialistes amb Sumar. "No ens tenen per què vincular a nosaltres. Això el PSOE ho sap, i nosaltres utilitzarem la nostra força en la mesura que sigui possible i, si anem juntes les dues forces polítiques, és molt més probable que puguem sortir amb el nostre posicionament en tot allò que pot afectar la política de matèries competencials a Euskadi o a Catalunya", ha afegit.

"Bona relació" entre PNB i Junts

Segons ha asseverat, "la bona relació" amb PNB existeix, "de fet ha existit sempre", i per això, avui mantindran una nova reunió. "N'hem fet algunes a Brussel·les, on està el president de l'exili (Carles Puigdemont) i aquesta vegada hem vingut nosaltres aquí, i la voluntat és coordinar-nos des del minut zero de la legislatura perquè hi ha molts temes que en el camp social, en el camp econòmic i, sobretot, en el terreny del debat territorial nacional, que compartim", ha afegit. En el debat de la plurinacionalitat, ha assegurat que Junts sempre serà "respectuós amb el que surti des d'Euskadi". "Nosaltres, el que defensin el PNB i les forces nacionalistes independentistes d'Euskadi, el respectarem absolutament, com nosaltres sempre demanen, i aquestes forces el respecten, la qual cosa surt de la voluntat del poble de Catalunya a través del Parlament i que defensem en el Congrés els Diputats", ha remarcat. En segon lloc, ha advertit que cal estar "molt atents, perquè des del Govern, des de l'Estat, és un tema que ja ve de fàbrica, qualsevol legislació o afecta les competències pròpies" que es preveuen en els Estatuts o, en el cas de Catalunya, "afecta el seu finançament". "Per això unirem forces", ha manifestat.