El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha avançat que el president a l'exili, Carles Puigdemont, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es reuniran en "una trobada com cal". El dirigent de Junts ha fet aquest anunci durant una entrevista al programa de TVE Café d'Idees just l'endemà que els dos presidents coincidissin a Estrasburg al ple de l'Eurocambra per fer balanç de la presidència espanyola de la Unió Europea, encara que no van mantenir cap trobada com a tal per qüestions d'agenda.

El dirigent de Junts ha relatat que la futura trobada serà "per parlar de la negociació i aprofundir en la resolució del conflicte". Per la seva banda, la portaveu del govern espanyol i ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha manifestat que no hi ha programada cap reunió entre el president Pedro Sánchez i Carles Puigdemont. "No em consta que aquesta qüestió estigui en agenda. És el que els puc traslladar en aquests moments". Més tard, Turull ha fet unes declaracions a RAC1 i allà ha assegurat que el PSOE estava informat que avui anunciaria que es produirà la reunió entre presidents. És més, ha indicat que abans de dir que hi hauria una trobada entre Sánchez i Puigdemont ha informat a Santos Cerdán, encarregat de les negociacions entre Junts i el PSOE.

El dirigent de Junts ha explicat que no hi haurà mediador i que serà una trobada, encara sense data, entre "dos lideratges". "El que s'ha convingut és que hi hagi una trobada com cal, l'estona que calgui. Es tracta de normalitzar unes relacions i una negociació que des del 2017 no ha estat possible fruit de la repressió" ha afegit.

La importància de "mantenir la posició"

Turull, en ser preguntat pel protagonisme que ha tingut la figura del president a l'exili en les negociacions amb el PSOE, ha destacat la importància de "mantenir la posició". "Durant tots aquests anys no ho hem deixat estar i no sortir 'disminuïts' anant cap a la taula de negociació ha tingut molt valor", ha destacat Turull que ha recordat que la seva formació "sempre ho ha dit molt clar, si voleu els nostres vots hi ha unes condicions, si busqueu una altra cosa no cal que ens vingueu a veure".

De fet, el dirigent independentista ha posat de manifest que darrerament el PSOE ha accedit a negociar "coses que eren insòlites". "Deien que de cap de les maneres seria possible l'amnistia ni el relator, però hi ha hagut un canvi i s'ha d'aprofitar, s'han aconseguit coses que fins ara el PSOE deia que eren impossibles", ha insistit. Ara bé, el que ha volgut deixar clar Turull és que si no hi ha avenços o es generen "incompliments" per part del PSOE, "donarem per acabada la legislatura, els set vots de Junts agafaran una alta orientació".

La llei d'amnistia

Jordi Turull ha explicat que actualment la seva formació "veu bé" el text de la llei d'amnistia, ja que, apunta, Junts no "ha deixat res a posterior per decidir quan arribi l'hora de les esmenes". Amb això, Turull vol dir que tot està pactat, si més no, no descarta que si els juristes els diuen que cal alguna rectificació que "ens blindi més l'objectiu, ho valorarem". Aquesta rectificació, en el cas que fos necessària, es faria mitjançant les esmenes tècniques.

Crítiques a ERC

El secretari general de Junts ha carregat contra la taula de diàleg d'ERC de la passada legislatura. Considera que fa "llàstima" perquè "no ha servit per a res". Tot i així, ha admès que ell es va beneficiar dels indults, però ha remarcat que "ara es parla de l'amnistia".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!