El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha celebrat en una atenció als mitjans de comunicació posterior a l'aprovació definitiva de la llei d'amnistia aquest pas com una "grandíssima victòria" del conjunt de l'independentisme. A parer del dirigent juntaire, suposa "enterrar l''a por ellos' judicial que es va decretar el 3 d'octubre" i fent-ho, a més, "sense haver renunciat ni a la legitimitat de l'1 d'octubre, ni a la DUI, ni al gran objectiu, que és la independència". Després de rebre llum verda al Congrés dels Diputats, Turull ha volgut adreçar un missatge als jutges, a qui ara els hi correspon aplicar la llei: "Catalunya i l'Estat estan plens de bons jutges i fiscals, però hi ha una cúpula judicial que ara té una gran oportunitat per moure's en els estàndards europeus. Han de deixar de fer de justiciers per impartir justícia, han de deixar de fer d'opinadors i de polítics i fer de jutges". Per això, també ha volgut instar el govern espanyol a publicar la llei d'amnistia de manera "immediata" al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i que els magistrats comencin a aplicar-la: "La llei és molt clara i, si a algú políticament no li agrada, que ho expressi a les urnes però no amb les togues".
En la línia del que ha traslladat l'independentisme des del faristol de la cambra baixa espanyola, Jordi Turull ha destacat que l'amnistia també els encoratja a "seguir treballant per allò que van votar i decidir els catalans" amb el referèndum de l'1 d'octubre. Paral·lelament, ha reivindicat el paper de la seva formació en aquesta llei d'amnistia: "Hem arribat fins aquí gràcies a haver mantingut la posició i per la força dels vots de la gent. Ens vam sentir a dir de tot en una de les votacions més complicades, però el que volíem era que totes les famílies que pateixen per algun fill implicat en processos judicials avui se sentissin alliberades". "Els set diputats de Junts han estat dignes d'aquest clam de la gent que s'ha mobilitzat pel país que anhelen i volen", ha afegit. D'aquesta manera, es posa fi a una "repressió" de ciutadans que han estat "perseguits senzillament per estimar el seu país, per mobilitzar-se i per exercir drets fonamentals".
Turull insisteix que l'estabilitat de la legislatura va "peça a peça" i que Puigdemont tornarà per a la investidura
Preguntat per l'impacte que té en l'estabilitat de la legislatura, el secretari general dels juntaires ha reiterat que, "com diu l'acord de Brussel·les", aquesta dependrà de "cada votació, cada pas i cada avenç". En aquesta línia, Turull ha reivindicat que "tot allò que sigui favorable als interessos de Catalunya" comptarà amb el sí del seu partit: "Anirem peça a peça i pas a pas". De fet, l'exconseller, que està inhabilitat fins al 2030 i la llei d'amnistia hauria d'aixecar aquesta condemna, ha reiterat que aquesta mesura només formava part de l'acord "per a la investidura": "Ara toca complir l'altra part de l'acord".
Sobre el retorn del president Carles Puigdemont, Jordi Turull ha remès a les paraules del propi eurodiputat: "Ell ha dit que tornarà pel ple d'investidura, quan la presidència del Parlament el convoqui". El calendari apunta que el pròxim 10 de juny es constituirà la cambra catalana, s'elegirà la nova Mesa del Parlament i, a partir d'aquí, la persona que ostenti la presidència es reunirà amb els grups parlamentaris per proposar un candidat a la investidura. Aquesta sessió s'haurà de celebrar, com a màxim, en un termini de 10 dies hàbils des de la constitució de la cambra. Per tant, aquest ple d'investidura hauria de tenir lloc abans del 25 de juny.