El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha explicat en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio' de Ricard Ustrell que, si el president Carles Puigdemont fa el pas i és el candidat a la presidència de la Generalitat, el partit facilitarà que la llista vagi "més enllà del partit" i aconsegueixi aglutinar la gent que vulgui "rebel·lar-se contra la incompetència i la resignació". "Volem que torni la il·lusió, l'esperança, i que això ho lideri algú que ha aconseguit internacionalitzar el conflicte", ha afegit. Amb tot, Turull ha indicat que la decisió l'ha de prendre Puigdemont i que serà el mateix president a l'exili qui comunicarà què fa finalment: "Sap que el partit i més enllà de Junts estem al seu costat. Sap que ens hi juguem molt com a país, perquè el 12 de maig va d'ambició o submissió, de tenir un president amb mentalitat d'Estat o un amb més vocació de governador civil o de delegat del govern espanyol, com Salvador Illa".
🔴 Eleccions Catalunya 2024 i votació de la llei d'amnistia, DIRECTE I Reaccions i última hora
El dirigent de Junts per Catalunya ha subratllat que aquesta situació "no agafa per sorpresa" Puigdemont i que, a més, el també eurodiputat "pateix per la manca de lideratge, d'ambició i del fet que hi hagi un Govern que vulgui estar més bé amb el PSOE que amb la necessitat de refer la unitat independentista". Totes aquestes paraules arriben unes hores després que, arran de l'avançament electoral, tant el mateix Jordi Turull com Carles Puigdemont apuntessin que, amb aquest calendari, el president a l'exili podrà ser present en un debat d'investidura al Parlament, un fet que ha apuntalat les opcions perquè pugui ser el cap de llista de Junts als comicis del 12 de maig. Preguntat per si poden haver-hi impediments perquè Puigdemont pugui venir a un eventual debat d'investidura, Turull ha afirmat que assumeixen el "repte amb totes les conseqüències": "Si es fan determinades passes, anirem a totes". "Si hi ha jutges que volen prevaricar i es mantenen les mesures cautelars o el president ve a Catalunya i el detenen, ells sabran què fan, però ho assumim amb totes les conseqüències", ha recalcat.
Si Puigdemont no fos el candidat, un altre dels noms que està al damunt de la taula és el de l'exconseller Josep Rull, que no està inhabilitat des de la reforma del Codi Penal. En aquest sentit, Turull no ha volgut anticipar escenaris ni plantejar altres figures que podrien anar a la llista: "Rull és un grandíssim actiu i el dimecres va fer el mateix que tothom a Junts, que és posar-se al costat del president Puigdemont". El que sí que ha descartat el secretari general juntaire és que ell mateix pugui anar a les llistes, perquè aquestes s'han de registrar abans del 8 d'abril i l'amnistia encara no estarà en vigor.
"Estrany" que Puigdemont sigui candidat a les catalanes i les europees
Fins ara, el que semblava segur és que el president a l'exili seria el candidat de Junts a les eleccions europees del 9 de juny. Ara, però, la nova contesa electoral al Parlament, que tindrà lloc quatre setmanes abans d'aquesta convocatòria europea, podria capgirar els plans. Durant l'entrevista, Jordi Turull ha asseverat que seria "estrany" que Puigdemont sigui candidat al Parlament i també a l'Eurocambra: "Hi haurà d'haver una decisió. Tot això ho dirà ell. La prioritat per a un partit independentista és fer un gir a la situació del país, posar altes dosis de solvència i no tanta incompetència i que sigui un rellançament de la unitat i acció independentista".
Junts vol un Govern "netament independentista" i descarta fer Illa president o rebre els vots del PSC
Els escenaris postelectorals han planat al llarg de l'entrevista a Catalunya Ràdio. Tot i les contundents crítiques a Esquerra Republicana, Jordi Turull ha apuntalat la necessitat de tornar a entendre's amb els republicans per fer un Govern "netament independentista" i amb "les forces independentistes que tinguin representació parlamentària". "Potser ells tenen una altra prioritat (el PSC i els comuns), però per nosaltres no quedarà", ha sentenciat. En paral·lel, ha considerat que seria "honest" que Esquerra Republicana aclarís quins seran els pactes que estarà obert a fer després dels comicis. Per això, des de Junts volen deixar clar que no faran Salvador Illa president de la Generalitat: "Ni ell serà cap de l'executiu amb els nostres vots ni buscarem els seus per arribar a la presidència". De fet, Turull ha carregat contra Illa perquè "diu que no a qualsevol cosa que surt de Catalunya: va dir que no al traspàs de l'aeroport, no a l'amnistia, no a la delegació integral de competències en immigració... només diu que sí quan el PSOE, per necessitat, s'ha de moure". "Ve a fer l'encàrrec d'allò que li autoritzi el PSOE", ha etzibat.
En relació amb els canvis que implica l'avançament electoral, un dels que es mantindrà intacte seran les negociacions amb el govern espanyol. El secretari general de Junts ha explicat que les reunions del mecanisme de verificació internacional "segueixen i seguiran amb la seva calendarització habitual" i que continuaran treballant per l'autodeterminació i "solucionar els greuges" que pateix Catalunya. En aquest sentit, ha avançat que han començat els contactes amb el Ministeri per la delegació de competències en immigració i per acordar un calendari de treball. Turull ha detallat que ells ja tenen una proposta i que ara iniciaran les reunions "tècniques".
D'altra banda, ha fet un balanç negatiu de la legislatura i ha afirmat que el president Pere Aragonès ha estat "una gran decepció": "Es va presentar dient que culminaria el procés d'independència i el resultat no ha estat aquest. No es pot governar un país amb 33 diputats o d'esquena al Parlament". D'altra banda, ha precisat que les eleccions anticipades estaven "previstes": "Crec que ho tenien calculat pensant que aquest era el seu millor moment perquè els vagi bé, ha estat un acte de sectarisme i no havia vist mai tan poc interès per tirar endavant uns pressupostos".