El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, s'ha regirat aquest dimarts contra unes declaracions del primer secretari del PSC, Salvador Illa, en què afirma que l'amnistia "no és per ajudar Puigdemont, sinó per ajudar Catalunya". En una entrevista al programa 'El Suplement' de Catalunya Ràdio, Illa també apuntava que els pressupostos no són "per salvar Aragonès, sinó per salvar Catalunya" i que el projecte en el qual pensaran en el congrés que celebren aquest cap de setmana els socialistes serà "de país i no de partit". Al seu torn, en una publicació a X (abans, Twitter), Turull ha replicat al cap de l'oposició: "Això no t'ho creus ni tu".

Segons el secretari general de Junts, "qualsevol proposta ambiciosa que surt de Catalunya, per millorar el seu autogovern, el seu finançament o per posar fi a la repressió" sempre ha tingut el "no com a resposta" de Salvador Illa. Per aquest motiu, Jordi Turull ha assenyalat que "és quan el PSOE es veu obligat a cedir" que aleshores arriba el "sí servil" del cap de files dels socialistes catalans.

 

Illa assegura que un dels objectius de l'amnistia és el retorn dels exiliats

Durant el transcurs de l'entrevista a Salvador Illa, el cap de l'oposició defensava l'amnistia com un "exemple de política pragmàtica" i que es tracta d'una "bona solució que requereix coratge". Davant els canvis que es van aprovar per tal que rebés l'aval definitiu de Junts, Illa manifestava que es tractava de "disposar dels suficients suports al Congrés per tenir prou solidesa jurídica i poder passar el filtre del Tribunal Constitucional i el TJUE". Alhora, assenyalava que un dels objectius de la llei ha de ser el retorn dels exiliats: "L'amnistia pretén girar full perquè tothom pugui tornar i Catalunya pugui recuperar la normalitat social, política i institucional".

Una altra qüestió que se li va plantejar al dirigent socialista és la hipòtesi que Carles Puigdemont pugui ser el seu rival electoral als propers comicis al Parlament de Catalunya. Salvador Illa indicava que no té "cap inconvenient que tothom qui vulgui faci política sempre que sigui dins del marc de convivència marcat". El líder del PSC afegia que no vol "guanyar el partit de futbol perquè els altres no puguin alinear qui volen al camp de joc".

D'altra banda, Illa serà ratificat aquest dissabte al migdia com a primer secretari dels socialistes catalans. El PSC celebra el seu congrés al Palau de Congressos de Barcelona els dies 15, 16 i 17 de març, on el partit espera que hi assisteixin uns 1.300 delegats i uns 700 observadors i convidats. La inauguració d'aquestes jornades serà el divendres a la tarda, amb una taula rodona on participarà l'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero; l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; i Iratxe García, presidenta del grup de l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu. El diumenge al matí es preveu que es conegui la composició de la nova executiva i el congrés acabarà cap a les 12 del matí amb les intervencions de Pedro Sánchez i Salvador Illa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!