El consell nacional de Junts, reunit aquest dissabte, ha servit al secretari general del partit, Jordi Turull, per treure pit de la feina feta per la formació, amb l'amnistia, les eleccions i la Mesa del Parlament, i per advertir que no tenen intenció de cedir en l'aposta per restituir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. Turull ha assegurat que Catalunya es troba en un moment decisiu, una cruïlla, que marcarà les properes generacions i haurà de decidir entre fer president Puigdemont i el que representa com a ambició de país, o el primer secretari del PSC, Salvador Illa, que, segons ha dit, "representa el PSC que anava amb Societat Civil Catalana o el PSC que aquells que són de Lérida o el Bajo Llobregat ja es poden començar a acostumar a aquesta nomenclatura. Mai defensaran els catalans per davant del PSOE, no el voldran molestar", ha reblat.

Junts ha celebrat el seu consell nacional aquest dissabte a Bolvir (Cerdanya). La mateixa setmana en què el Parlament ha posat en marxa el termini de dos mesos per aconseguir investir un president de la Generalitat abans que la cambra s'autodissolgui i es tornin a convocar eleccions. "La principal cruïlla és si tenim un president i un govern que cregui en el país i en la nació mil·lenària que té dret a tot, si va cap a Puigdemont, o cap a un president que ja ens ha dit que el seu objectiu és girar full de tot, que defensa el cafè per a tots, com una comunitat autònoma més, un president que només porta al cor i al cap el PSOE. El repte és ingent, però l'assumim. A nosaltres ens toca defensar el país. A un altre, defensar un partit polític. No donarem res per perdut, com hem fet amb la Mesa del Parlament", ha assegurat Turull, en referència al fet que Josep Rull ha estat designat president de la cambra.

Missatge a ERC

Seguint aquest fil i en un missatge implícitament dirigit a ERC, els vots dels quals són decisius en aquesta disjuntiva, Turull ha defensat la coherència, la fermesa i la unitat, no només com a criteri de Junts, sinó de l'independentisme en general, perquè permet resultats tangibles per al conjunt del país. En canvi, "moure's per quedar bé, la impaciència, la supèrbia, el fer-se el milhomes o el barrufet rondinaire permanent no porta enlloc, no aconsegueix res". 

"Si no es barreja l'aigua amb l'oli, com a l'Ajuntament de Barcelona. Igual que hi ha una mesa presidit per un independentista, també hi pot haver un govern presidit per Carles Puigdemont. I no ens acomplexarem", ha insistit.

 

El secretari general ha retret que el PSC mai prioritza defensar Catalunya per davant de defensar el PSOE, però que per arribar al poder són capaços de vendre el que faci falta, disposats al que calgui, com van demostrar divendres, quan van passar de denunciar davant del Tribunal Constitucional el vot telemàtic al Parlament a voler liderar la reforma del reglament per fer possible el vot dels exiliats. 

Avís a Sánchez

En aquest punt, ha retret que ara se situï el finançament com a moneda de canvi per a la investidura. "Com poden dir des de Madrid, des de la Moncloa, que el finançament que mereixem depèn que seu candidat sigui investit president o no? Què s'han cregut? Jugar amb els interessos del país com a moneda de canvi no és sectarisme, és una autèntica immoralitat", ha denunciat. Ha advertit que Catalunya necessita un finançament propi, un concert econòmic, i ha advertit Pedro Sánchez que la negociació del finançament propi per Catalunya no pot anar vinculada a negociació sobre qui vol ser el president de Catalunya, sinó que "ha d'anar vinculada a qui vol seguir sent president del Gobierno d'Espanya i tenir pressupostos a l'Estat. No com a moneda de canvi per tenir qualsevol presidència de la Generalitat".

Turull ha fet un discurs d'autoestima de Junts, ha destacat els resultats aconseguits després que "molts cantaven les absoltes" per aquest partit. Ha subratllat la feina feta a les darreres eleccions al Parlament, amb la campanya de Carles Puigdemont des d'Argelers, amb les quals s'han obtingut uns resultats que "permeten poder aspirar a gairebé tot"; i ha destacat que això s'ha aconseguit tot i que es van convocar els comicis en el pitjor moment per a Junts, quan "alguns van pensar que els enxamparien" sense candidat, després d'una etapa des del darrer congrés en què eren tercers en tot, mentre que ara, ha assegurat, lideren l'independentisme i estan en disposició de liderar el govern de la Generalitat amb Puigdemont. "En molts moments de campanya a Argelers vam sentir aquell orgull i honor de formar part d'un projecte polític tan gran com Junts", ha reblat.

Els darrers a ser amnistiats

Això no obstant, també ha assegurat que no tots els moments han estat bons. S'ha referit al 30 de gener passat, quan Junts es va negar a votar la llei d'amnistia que proposava el PSOE. "Si arribem a votar aquella llei d'amnistia, Miquel Buch, no entraves a aquella llei d'amnistia, ni l'operació Judes ni el CDR. Però vam aguantar la posició i tothom hi entrarà i, segurament, perquè vam fer una llei pensant en tothom, vam dir que no seria una llei per a VIPs, segurament els que ens amnistiaran els darrers serem aquells que hem negociat la llei", ha pronosticat.