El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha carregat contra el president de la Generalitat, Salvador Illa, per no defensar els catalans davant les paraules del president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, en les quals assegurava que els diners dels catalans són de tots els espanyols. "Em sap greu que no surti el president Illa a dir-li que ho deixi estar, perquè a Catalunya patim un espoli fiscal", ha assegurat el dirigent de Junts, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, en la qual ha buscat les contradiccions entre els dos dirigents socialistes. Turull també ha assegurat, en aquest sentit, que Salvador Illa no té un gen d'ambició nacional, "com sí tenien" els presidents Pujol, Maragall i Mas. "Tots els presidents de comunitats autònomes estan deixant com un drap brut el que és Catalunya i aquí trobo a faltar el president de la Generalitat. No se'l sent", ha dit Turull, preguntant-se on és la seva ambició.

En aquesta línia, Turull també ha carregat contra l'intent de Salvador Illa de normalitzar la situació política a Catalunya, malgrat la situació de Carles Puigdemont. "Qui hauria de ser el cap de l'oposició és qui va liderar la llista de Junts per Catalunya. Carles Puigdemont no pot exercir els seus drets polítics perquè hi ha jutges que, presumptament, estan prevaricant", ha insistit el dirigent de Junts, que ja ha explicat que deixaran vacant aquesta figura. Tot i això, Turull ha advertit que Junts sí que tindrà veu al Parlament i actuarà com a primera força de l'oposició i com a alternativa, però "sense el cotxe oficial" que li pertoca al cap de l'oposició. "Si no hi ha aquesta figura i el president creu que no ha de tenir contacte amb la principal figura del cap de l’oposició, allà ell", ha insistit Turull.

De fet, ha explicat que des de Junts no es preveu que s'ocupi la figura del cap de l'oposició fins que no s'apliqui l'amnistia. "Aleshores, decidirem", ha dit Turull, carregant contra els jutges que volen "inhabilitar políticament" el president Puigdemont. Fins que no hi hagi normalitat política, nosaltres no prendrem decisions que s'haurien de prendre amb normalitat", ha insistit el dirigent de Junts, que també s'ha mostrat obert a una trobada entre el president de la Generalitat i el president a l'exili. Ara bé, ha recordat que si es produeix aquesta reunió no podrà ser al Palau de la Generalitat: "Si ho demana, no en tindrem inconvenient". 

Carrega contra Illa i Collboni per no demanar més diners a Sánchez

Pel que fa a la legislatura espanyola, Turull ja ha advertit que Junts li ha fet la reflexió al PSOE que "això no va com hauria d'anar". "La llei d'amnistia anava vinculada a la investidura i ara li demanem més fermesa a l'hora de prendre accions perquè els jutges deixin de, presumptament, prevaricar", ha dit el secretari general de Junts, que també ha carregat contra el PSOE pel grau d'incompliment dels pressupostos generals de l'Estat respecte a Catalunya. "Ens vindran a demanar el suport si hi ha tantes coses pendents que no s’han complert?", s'ha preguntat Turull, que ha advertit que no van de catxa. De fet, ha reivindicat que des de Junts per Catalunya estan defensant més diners per a Salvador Illa i Jaume Collboni amb el sostre de despesa, malgrat que "no se'ls senti". 

Turull també ha explicat que a hores d'ara no s'espera una reunió entre el president Puigdemont i Pedro Sánchez, mentre que, pel que fa a l'oficialitat del català a la Unió Europea, espera que el mateix Sánchez truqui els caps d'Estat per aconseguir-ho. 

Sobre el debat de política general, Turull demana veure el redactat de la proposta d'Esquerra Republicana sobre el finançament singular. "Tot allò que sigui concert econòmic i ens tregui de la LOFCA serà benvingut", ha explicat Turull, que ja ha avisat que el seu posicionament "no sorprendrà a ningú". Sobre la immigració, Turull ha afirmat que l'Agència Catalana de la Immigració que proposen en la seva ponència ha de servir per evitar marejar la gent amb "mil gestions". "Que tot estigui concentrat en una mateixa agència i hi hagi una única finestreta des de la qual s'impulsin polítiques en matèria de drets i deures", ha afirmat el dirigent de Junts, que ha insistit que tot s'ha d'emmarcar en el marc de l'acord sobre la delegació integral d'immigració a través de l'article 150.2 de la Constitució espanyola. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!