El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha criticat que la seva homòloga a ERC, Marta Rovira, parli de refer ponts entre l'independentisme després de "donar el duro i la clau" a qui ha "combatut l'independentisme", en referència al PSC. En una entrevista aquest dimarts a TV3, Turull ha afegit que ERC no pot pretendre recuperar la confiança si "ha canviat de riu", en al·lusions al suport republicà per investir Salvador Illa president del Govern: "Han fet que qui ha combatut l'independentisme campi com vulgui per les màximes institucions de Catalunya. No poden pretendre que anem amb confeti i cava a celebrar-ho", ha advertit. Turull també ha preguntat si Illa defensarà la fi de l'espoli fiscal, o bé un "finançament còmode" per al PSOE. Turull ha preguntat si Illa estarà al cantó de la taula d'acabar amb l'espoli fiscal, o bé a la banda de buscar un "finançament còmode" per al PSOE. A més, ha donat per fet que Rovira "ja deu estar més al costat" que Illa: "Per això van pactar".

Pressió per l'amnistia

Durant l'entrevista, Turull també ha insistit a condicionar el suport de Junts al president espanyol, Pedro Sánchez, al fet que la Fiscalia es querelli contra el Suprem per l'amnistia. El secretari general del partit independentista ha subratllat que l'executiu espanyol hauria de fer més per exigir que l'aplicació de la llei sigui més completa del que ho és ara. I que, en concret, sigui aplicable immediatament per al seu candidat al 12-M, Carles Puigdemont.

En aquest sentit, Turull espera que el president a l'exili pugui assistir presencialment al congrés de Junts a Calella, el mes que ve, i que Puigdemont torni a Catalunya ja de manera definitiva. Per això, però, cal que la Moncloa sigui més exigent a l'hora d'aplicar l'amnistia. Junts pretén exigir-ho a la pròxima reunió amb el PSOE, en el marc de la taula de negociació amb mediació internacional prevista per aquest setembre a Suïssa. "La Fiscalia ha d'actuar", ha reclamat Turull.

Tossa de Mar i l'acollida de 200 persones

El secretari general de Junts també ha estat preguntat per l'acollida de 200 sol·licitants d'asil a Tossa de Mar (la Selva), un fet que està despertant opinions molt diverses. L'alcalde, Martí Pujals, de Junts per Catalunya, remarca que no és contrari a l'acollida, però tem que l'arribada de 200 persones afecti la temporada turística. Pujals veu desproporcionat el volum de sol·licitants d'asil que vindrà tenint en compte que la població de Tossa supera per poc els 6.000 habitants. De tota manera, l'alcalde assegura que l'acollida no implicarà oferir cap servei extraordinari per part de l'ajuntament. Turull ha volgut tancar files amb el batlle del qual ha assegurat que "és molt bon alcalde" i l'ha justificat dient que ell només vol saber "per quin criteri li n'arriben tants". "Catalunya és un país absolutament solidari, però no podem anar cap al col·lapse d’alguns serveis. Nosaltres només volem saber per què a Catalunya es multipliquen per deu les arribades a diferència d’altres zones d’Espanya", ha volgut afegir el secretari general de Junts.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!