El secretari general de Junts, Jordi Turull, i el líder de Demòcrates, Antoni Castellà, han signat i rubricat l'acord de confluència entre els dos partits aquest dimarts des del Press Club de Brussel·les. Els dos dirigents ho han fet després de reunir-se amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, a la Casa de la República. Tant Castellà com Turull han posat el pacte com un exemple per refer la unitat independentista i han instat a altres formacions a seguir l'exemple. "S’ha acabat el moment de resistència i hem de passar a l’ofensiva", ha dit Turull en una roda de premsa, on també ha explicat que les dues executives dels dos partits van aprovar per unanimitat l'acord, tal com va avançar El Nacional.cat

El pacte entre les dues formacions, avançat per aquest diari aquest diumenge, estableix que els dos partits  "conflueixen en una sola unitat política i electoral per propiciar una alternativa transversal que torni la majoria independentista a totes les institucions catalanes". De fet, compromet Demòcrates a dissoldre els seus comitès executius a tots els nivells, no presentar-se a cap procés electoral amb aquestes sigles i els seus dirigents participaran en els òrgans de direcció. De fet, amb tota probabilitat, Antoni Castellà passarà a formar part de la nova executiva com a vicepresident, juntament amb Míriam Nogueras i Josep Rius. L'acord, a més, també estableix que la fundació de Demòcrates i hereva de la Carrasco i Formiguera, Fundem, passarà a ser el think tank de Junts per Catalunya. De fet, la presidència del partit podria ser ocupada per l'actual presidenta de Junts, Laura Borràs, tot i que des del partit apunten que no està tancat. 

 

Reivindiquen la unitat

Tot plegat en el marc del procés congressual que celebra el partit de Puigdemont aquest cap de setmana a Calella i que ha de servir per situar Junts per Catalunya com el principal referent de l'independentisme i afrontar la nova etapa en la qual el PSC governa en la majoria de les institucions. Precisament, Antoni Castellà, ha explicat que és un "acord històric" en una situació en la qual l'independentisme no té majoria al Parlament, ha perdut el Govern que ara està liderat per una formació "unionista" i amb l'independentisme trencat. "És necessari fer una reflexió. Donem una molt bona notícia a l'independentisme i a la ciutadania", ha dit Castellà, que ha recordat com en el referèndum del Primer d'Octubre es van posar d'acord institucions, partits i ciutadania. "Va ser un èxit perquè no preguntàvem al del nostre costat de quin color era", ha assegurat. 

Per això, Castellà ha fet una crida a construir una "alternativa creïble". A més, el líder de Demòcrates ha explicat com el seu partit va néixer l'any 2015 després de trencar amb Unió Democràtica. "Vam néixer el 2015 per posar el nostre gra de sorra en la constitució de Junts pel Sí, que va ser un èxit", ha explicat Castellà, que recorda com el maig del 2016 el seu partit va proposar un referèndum unilateral d'independència que després es va acabar assumint. De fet, com a anècdota, el també diputat de Junts per Catalunya ha recordat que en les eleccions al Congrés del 2016 el seu partit va proposar de fer una coalició de l'independentisme amb el mateix nom que el partit de Carles Puigdemont, tot i que, finalment, no va tirar endavant. 

 

El paper de la Fundació i l'interrogant Borràs

Per la seva banda, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha poat en valor com Demòcrates és “hereva” del llegat de Carrasco i Formiguera. "És hereva d'un llegat, d'una forma d'entendre el país i d'un compromís d'afany de llibertat"; ha assegurat Turull, recordant que va ser un líder nacionalista català, assassinat pel franquisme, que "no va optar mai per la confortabilitat, ni per la renúncia, ni per la rendició, ni per la resignació". Així mateix, Turull ha reivindicat la taca que tindrà la fundació, que haurà de servir per anticipar-se als problemes de la societat

Precisament, sobre la fundació, els dos dirigents han explicat que serà un think tank que, més enllà d'articular un pensament i tenir capacitat d'anticipar-se als problemes, servirà per elaborar una formació de quadres. Preguntats per la possibilitat que Laura Borràs assumeixi la presidència d'aquesta, Turull i Castellà han argumentat que això ho decidiran els patrons i que la tasca de Laura Borràs l'anunciaria ella mateixa. "Aquí hi ha feina per a tothom. No anem sobrats de ningú", ha assegurat el secretari general juntaire. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!