Jordi Turull ha celebrat l'aval de la Junta de Fiscals a l'amnistia, perquè s'apliqui a la malversació de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. "Bon vent i barca nova!", ha expressat aquest dimarts el secretari general de Junts a Twitter, on s'ha acomiadat dels fiscals del procés, Javier Zaragoza, Jaime Moreno, Consuelo Madrigal i Fidel Cadena: "A fer política i de justiciers a un altre lloc".

La cosa és que, finalment, la Fiscalia demanarà l'amnistia total per a Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Toni Comín, Lluís Puig, Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa, condemnats o processats per malversació. Així ho ha ratificat aquest dimarts una Junta de Fiscals de Sala dividida, que s'ha alineat amb la postura d'Álvaro García Ortiz: a favor, 19 fiscals (18 i el fiscal general); en contra, 17. Acabada la reunió, que s'ha allargat més de cinc hores, la decisió és ferma i definitiva. 

A més, la decisió esmena la posició dels quatre fiscals del procés, contraris a incloure la malversació en el perímetre de l'amnistia. Els fiscals de sala han donat suport majoritàriament a la idea que els fets de l'1-O no van provocar un "enriquiment personal de caràcter patrimonial" i no van produir una afectació directa als interessos financers de la Unió Europea. Per tant, Javier Zaragoza, Jaime Moreno, Consuelo Madrigal i Fidel Cadena han estat apartats de la causa i García Ortiz ha designat la seva segona, la tinent fiscal del Suprem, Ángeles Sánchez Conde, i el fiscal en cap de la sala penal del Suprem, Joaquín Sánchez-Covisa, com a fiscals encarregats de signar l'informe i defensar el posicionament del Ministeri Fiscal davant de Pablo Llarena i Manuel Marchena. Demà acaba el termini per pronunciar-se.

García Ortiz va ordenar els fiscals del Suprem que defensessin que tots els delictes vinculats al referèndum "estan compresos" en el perímetre de l'amnistia i que, per tant, tots els líders del procés han de ser amnistiats. En un informe de 133 pàgines, va posar en dubte el criteri dels fiscals del procés i va argumentar que "el perjudici patrimonial per a l'administració, resultat del delicte de malversació, no és equiparable a l'enriquiment personal de caràcter patrimonial. Aquesta és la tesi que s'ha imposat aquest dimarts.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!