Junts per Catalunya es manté ferm amb la seva aposta de no aprovar el sostre de dèficit que va presentar el govern espanyol. Tant és així, que el partit de Puigdemont ha obligat a la vicepresidenta espanyola i ministre d'Hisenda, María Jesús Montero, a retirar aquest dimarts la seva proposta de sostre de dèficit de 199.171 milions el 2025. I és que els juntaires han proposat que s’assigni a les comunitats autònomes un terç del marge de dèficit (que multipliquin per vuit el 0,1% de dèficit fins al 0,8%), cosa que multiplicaria per vuit la capacitat de dèficit de la Generalitat i que el govern espanyol s'ha obert a negociar després de constatar la seva debilitat parlamentària al Congrés. Mentre el govern espanyol retirava per segon cop el sostre de dèficit a votació, el Govern de la Generalitat, encapçalat pel socialista Salvador Illa, afronta la contradicció de si prioritzar una millora econòmica per a la Generalitat o assumir l'aposta inicial del PSOE. I és aquí on el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha volgut cercar les contradiccions dels socialistes. "El Govern, en lloc de recolzar la negociació de Junts per aconseguir més diners per Catalunya, prefereix no molestar al PSOE. Inaudit!", ha dit Jordi Turull a través d'X.
Amb tot, el secretari general de Junts ha subratllat que "mantindran la posició i la negociació defensant l'interès de Catalunya i la no confortabilitat de l'Estat". Amb tot, el Govern de Salvador Illa ha instat a aprovar el dèficit, malgrat admetre que la negociació entre Junts i el PSOE pot aportar més recursos a la Generalitat. "Si aporta recursos, com poden imaginar, serà benvingut pel Govern", ha admès la portaveu de l'executiu, Sílvia Paneque, a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.
El govern en lloc de recolzar la negociació de Junts per aconseguir més diners per Catalunya prefereix no molestar al PSOE. Inaudit!
— Jordi Turull i Negre (@jorditurull) September 25, 2024
Des de @JuntsXCat mantindrem la posició i la negociació defensant l’interès de Catalunya i no la confortabilitat de l’Estat. https://t.co/dd0599NWQv
El canvi de postura del PSOE arriba després de la trobada amb Junts a Suïssa
El grup parlamentari de Junts per Catalunya a Madrid, encapçalat per Míriam Nogueras, s'ha mostrat ferm en les negociacions. I el canvi de postura del govern espanyol ha vingut després de la reunió del passat divendres a Suïssa entre juntaires i socialistes, amb mediador internacional inclòs, i que s'emmarca en les trobades mensuals entre els dos partits fruits de l'Acord de Brussel·les.
Tot i que a hores d'ara els socialistes veuen les pretensions de Junts "poc viables", els de Míriam Nogueras avisaven al PSOE que "només tindran els vots de Junts per Catalunya si hi ha guanya Catalunya". "Un sostre de despesa de 40.000 milions d’euros i amb 35.000 per l’Estat no és la millor proposta per Catalunya”, afirmava Nogueras fent referència a la proposta del PSOE. A més, la portaveu de Junts a Madrid recordava una moció que es va aprovar al Parlament el maig del 2014. La iniciativa, impulsada per ERC i signada per Marta Rovira i Pere Aragonès, reclamava una “modificació de l’objectiu de dèficit per a l’any 2014 que atorgui a les comunitats autònomes un terç com a mínim de l’objectiu total”.
ERC alça la veu
Mentre Junts redoblava la seva aposta, al PSOE li ha sortit un altre actor en aquesta negociació després que el govern espanyol retirés els objectius de dèficit. I és que Esquerra Republicana alçava la veu per reivindicar els seus set vots, malgrat que el portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, criticava en els passadissos del Congrés que el PSOE no es plantés davant del "xantatge" de Junts. De fet, això va ser respost pel mateix Jordi Turull, que comparava aquest discurs amb el de Ciutadans i el Partit Popular.