El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha demanat a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que es disculpi a Junts per "l'estructura B" del partit dels republicans. "Vas repassant les accions i bàsicament es concentren en Junts", ha argumentat en una entrevista a RTVE. Preguntat per si es plantegen accions legals, no hi ha tancat la porta. "Demanem que s'aclareixi i s'arribi fins al final d'això. Després, en tot cas, veurem. El primer que hi hauria d'haver és una disculpa", ha dit. Pel que fa als pressupostos de l'Estat, ha avisat que els socialistes han creat un context que fa "molt complicada" la negociació i els ha instat a complir primer amb els compromisos, ha alertat en declaracions al programa Cafè d'Idees

Turull ha explicat que des de finals de juliol que no parla amb Rovira. I ha considerat que, com a responsable màxima actual d'ERC, hauria de donar explicacions i s'hauria de disculpar. "Ens han passat moltes coses que ara veiem d'on van sortir", ha dit Turull posant d'exemples els cartells que relacionaven Carles Puigdemont i la corrupció o el cartell en què apareixia Xavier Trias i Jaume Collboni fent-se un petó a la boca. El secretari general de Junts ha recordat fets com l'enviament d'uns mariachis a la seu de Junts quan el partit celebrava un congrés nacional i ha assegurat que a ells mai els hi passaria pel cap fer el mateix: "Nosaltres no enviaríem, per exemple, un grup de ball de bastons al consell que ara celebrarà ERC".

Turull, taxatiu: "No tots els partits tenen una B"

En aquest sentit, ha alertat que aquesta manera de funcionar "enverina molt" la conversa independentista. "Quan un es dedica a ser amorós i comprensiu amb el PSOE i a tenir una estructura B contra una formació independentista, això no genera el millor ambient", ha argumentat. El secretari general de Junts ha dit que han estat respectuosos amb el procés intern d'ERC, però que ara ja ha passat "suficient temps". També ha negat que tots els partits tinguin una estructura B. "A Junts no funciona d'aquesta manera. Nosaltres anem de cara", ha assegurat.

El congrés de Junts per Catalunya

Els dies 25, 26 i 27 d'octubre Junts celebrarà el seu congrés extraordinari a Calella i Turull, en ser preguntat per si Carles Puigdemont serà el nou president del partit, ha apuntat que el seu congrés, "a diferència d'altres, no es fa per un tema de cadires" (cal recordar que ERC celebra el seu congrés nacional el 30 de novembre). "A nosaltres ens mouen altres coses perquè a l'últim congrés del partit hi havia una majoria independentista al Parlament i això ja no existeix, cal refer l'estratègia", ha volgut explicar. A més, ha afegit que ell no li dirà res al president a l'exili i que serà el propi Puigdemont qui adoptarà el paper "que el faci sentir més còmode". 

El cas Eduard Pujol

El secretari general de Junts ha donat per tancat el cas d'Eduard Pujol i no s'ha mostrat partidari de reobrir-lo després que s'hagi fet públic que una de les denunciants ha admès que no la va assetjar i hagi apuntat que es va sentir "manipulada" per la vicepresidenta de Junts i llavors responsable de feminismes del partit, Aurora Madaula. Turull ha posat en valor que l'important és la restitució de Pujol i ha dit que ara està en la "primera línia fent una feina magnífica" com a portaveu al Senat. El secretari general ha recordat que ell estava a a la presó quan es va gestionar al cas i ha fet autocrítica. "No ho vam fer bé com a partit. Hem de rectificar perquè no ens torni a passar", ha dit.

Junts s'abstindrà en el debat de llei per regular els lloguers de temporada

D'altra banda, el secretari general de Junts ha avançat que el seu partit s'abstindrà en el debat de llei que es presentarà aquest dimarts al Congrés per part de Sumar, Podem, ERC, EH Bildu i BNG per regular els lloguers de temporada i habitacions, que comptarà amb el suport del PSOE i que depenia dels suports dels juntaires i del PNB. El dirigent independentista ha argumentat que s'abstindran en la votació "pel fons i per les formes", ja que, d'una banda, consideren que envaeix competències de Catalunya i, d'altra banda, perquè no se'ls va permetre incloure canvis a la proposta. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!