El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha desestimat la demanda de l'expresident català Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín contra la negativa del Parlament Europeu a acceptar-los com a eurodiputats des de l’inici de la legislatura 2019-2024. En la sentència llegida pel vicepresident del TJUE, Lars Bay Larsen aquest dijous, el tribunal assegura que l’Eurocambra no té marge per qüestionar la llista final d’eurodiputats que envia Espanya, encara que exclogui membres que no han jurat la Constitució. Així i tot, l’alt tribunal amb seu a Luxemburg insta els de Junts a recórrer el cas primer per la via judicial espanyola i, en tot cas, que els tribunals preguntin al TJUE al respecte. El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha estat el primer a reaccionar a la notícia amb un missatge a X, antic Twitter.

TUIT Jordi Turull
Tuit de Jordi Turull

El Parlament Europeu estava a l'espera d’aquesta resolució judicial per decidir sobre l'escó de Comín, a qui ha tornat a negar el seient aquesta legislatura pel mateix motiu. Per tot això, Jordi Turull ha enviat "tota la força" a Toni Comín i ha advertit que "seguirem lluitant i persistint en tots els fronts per donar veu i vot al que diuen les urnes, i tal com ho diuen les urnes".

Mostres de suport i disconformitat

Per la seva banda, l'Assemblea Nacional Catalana internacional ha denunciat que el TJUE ha rebutjat la queixa de Puigdemont i Comín sobre el veto del Parlament de la UE de prendre possessió com a eurodiputats el 2019 per no jurar la Constitució, "una obligació que, segons l'advocat general Szpunar, incompleix la llei de la UE. És una vulneració dels drets polítics dels seus votants", sentencia l'entitat independentista.

El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, s'ha posicionat "al costat de Toni Comín i Carles Puigdemont" i ha sentenciat que "cap jutge ni tribunal pot passar per sobre de la voluntat popular sortida de les urnes. Els catalans també tenim dret a escollir els nostres representants".

Missatge Xavier Antich

El diputat de Junts per Catalunya Francesc de Dalmasses ha demanat "calma" i ha recordat que "fa cinc mesos, l’advocat del TJUE va deixar clar que és contrari al Dret de la Unió permetre que un formalisme com jurar la Constitució espanyola, impedeixi el reconeixement d’un eurodiputat electe".

Missatge de Francesc de Dalmasses
Missatge de Francesc de Dalmasses

"Un dur cop"

Com és evident en qualsevol conflicte hi ha dues cares de la moneda i ho demostra el missatge de la portaveu del PP al Parlament Europeu, Dolors Montserrat, que ha descrit la sentència com a "dur cop per als pròfugs i bona notícia per a l'estat de dret". "Ni immunitat ni impunitat a qui s'escapa de la justícia i no acata la Constitució", ha celebrat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!