Una delegació de Junts per Catalunya ha visitat aquest divendres al matí les instal·lacions de Repsol a la Pobla de Mafument i al Morell (Tarragonès), on l'empresa encapçalada pel seu president, Antonio Brufau, i el seu conseller delegat, Josu Jon Imaz, (tots dos presents aquest divendres) invertirà més de 800 milions d'euros en un nou projecte d'Ecoplanta. Des d'allà, els juntaires, encapçalats pel seu secretari general, Jordi Turull, i el president del partit al Parlament, Albert Batet, han reivindicat que sense els seus set vots al Congrés no hagués estat possible. "Hem fet valdre la força dels nostres 7 diputats al Congrés dels Diputats perquè no prosperés la pròrroga d’un impost que hagués fet impossible l’arribada de 800 milions d’euros aquí", ha dit Turull en una declaració als mitjans després de la visita fent referència al seu vot en contra a l'impost extraordinari a les energètiques. Els juntaires han destacat que es tracta de la major inversió de Repsol des que és al Camp de Tarragona i que "no només garantiran la continuïtat del pol petroquímic de Tarragona, sinó que el convertiran en un pol de referència mundial del sector".

Els juntaires van aconseguir eliminar l'impost extraordinari a les empreses energètiques. Ho va fer a través d'una votació al Congrés dels Diputats, des d'on Junts i PP van confluir en una esmena per eliminar el gravamen en el nou paquet fiscal del 2025. Tot i els intents del PSOE, ERC, Sumar i Podemos d'incloure'l, Junts va aconseguir tirar endavant l'esmena i garantir les inversions al Camp de Tarragona. Prèviament, el Congrés dels Diputats va aprovar la primera versió del paquet fiscal. En ella, per exigència de Junts i PNB, no hi apareixia cap impost a les empreses energètiques. El govern espanyol, per garantir-se el vot a favor al paquet fiscal de formacions com Esquerra Republicana, Bildu, BNG i Podemos, va comprometre’s a aprovar en el Consell de Ministres un reial decret llei per prorrogar aquest impost un any més. Però els juntaires van votar en contra del decret aquest mes de gener i no va aconseguir tirar endavant. 

El president de Repsol, Antonio Brufau, i el secretari general de Junts, Jordi Turull

La delegació de Junts estava encapçalada pel mateix Turull, juntament amb la portaveu del partit al Congrés, Míriam Nogueras, i el president del grup parlamentari a Catalunya, Albert Batet. Entre els dirigents de Repsol, a més d'Antonio Brufau i Josu Jon Imaz, hi havia Juan Abascal, director general de transformació industrial i economia circular; Tomás Malango, director de Combustibles Renovables i Economia Circular; i Javier Sancho, director del complex industrial de Repsol a Tarragona. A més dels líders parlamentaris, entre els juntaires també hi havia diputats i dirigents territorials del partit, com ara la portaveu parlamentària, Mònica Sales, els diputats al Parlament Jaume Giró, Antoni Castellà, Joan Canadell, Josep Rius, Irene Negre, Quim Calatayud, Jordi Munell, Noemí Nieto i Jordi Bertran; el diputat al Congrés, Josep Maria Cruset; l'alcaldable de Tarragona, Jordi Sendra; i els alcaldes del Morell i la Pobla de Mafumet, Eloi Calbet i Joan Maria Sardà

Les cúpules de Junts i Repsol aquest divendres a la planta de l'empresa al Camp de Tarragona
La delegació de Junts i Repsol a l'Ecoplanta del Camp de Tarragona

L'ecoplanta de Repsol, en la qual l'empresa invertirà més de 800 milions, és un projecte per transformar residus urbans en combustibles renovables i productes circulars. L'objectiu de Repsol i els juntaires és descarbonitzar la indústria tarragonina. És a dir, reduir les emissions de CO2 en el transport i fomentar l'economia circular. La nova planta podrà processar 400.000 tones de residus sòlids urbans a l’any i convertir-los en 240.000 tones de combustibles renovables i altres productes. Es preveu que es posi en marxa el 2029 i crearà 340 llocs de treball d’alta especialització, i 2.800 durant la fase de construcció. A l’Ecoplanta s’hi han de sumar 300 milions més per construir un electrolitzador, també a Tarragona, per generar 150 MW d’hidrogen verd.

 

Turull critica PSC, ERC i Comuns: "On està el president Illa?"

Turull reivindica que és gràcies a la "manera d'entendre la política de Junts" que es donen aquestes inversions. El secretari general de Junts, a més, ha carregat contra el govern espanyol, el Govern de la Generalitat i els seus socis. “Mentre alguns posaven en risc una inversió milionària i cabdal per al futur de la indústria del Camp de Tarragona, nosaltres hem estat treballant durant mesos", ha dit la mà dreta del president Puigdemont al partit.

 

Amb tot, Turull afirma que hi ha grups com el PSC, ERC o els Comuns que "han votat sistemàticament en contra d'aquesta inversió". "Per aquests partits, tot sempre és un 'no', però, en canvi, mai tenen una proposta. No sabem què pensen ni quin model tenen per Tarragona”, s'ha queixat Turull, que ha preguntat no era el president Illa i els seus consellers quan estava en risc aquesta inversió. "Illa, com que pensa sobretot en no molestar el PSOE, ha desertat de defensar els interessos de Catalunya", ha assegurat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!