Les diputacions s'estan convertint en una malson per al secretari general de Junts, Jordi Turull. Primer van ser les diputacions de Lleida i Tarragona. Junts tenia a tocar un pacte amb el PSC en aquestes dues demarcacions, però la direcció nacional del partit va apostar per negociar amb ERC i els republicans van aprofitar el pas enrere dels juntaires per pactar amb els socialistes. La pèrdua dels dos ens provincials, que Junts comptava presidir, va escalfar els ànims entre els dirigents dels respectius territoris. Ara, però, és la Diputació de Barcelona la que turmenta el secretari general, que es resisteix a reeditar l'acord que va tancar amb el PSC la passada legislatura, la qual cosa pot acabar provocant un trencament del grup de diputats provincials.
Divendres de la setmana passada, el secretari general de Junts i la presidenta del partit, Laura Borràs, van celebrar una trobada amb els 12 diputats provincials de Barcelona. Allà van tenir oportunitat d'escoltar les veus partidàries de reeditar l'acord amb els socialistes, després que la passada legislatura ja van investir com a presidenta Núria Marín, la qual cosa va provocar reiterats retrets per part d'ERC.
Turull: no al PSC
Turull va exposar en aquella trobada les seves reticències a un acord amb el PSC a les portes d'unes eleccions generals, amb l'impacte que això podria representar a les urnes, i després del revés que els socialistes van propinar a Xavier Trias a l'Ajuntament de Barcelona. Per a la cúpula de Junts, segons els va explicar el secretari general, l'aposta és buscar un acord dels 12 diputats de Junts amb els 11 d'ERC i el representant de Tot per Terrassa, amb la qual cosa tindrien 24 vots dels 51 que formen l'ens. L'èxit de la proposta passaria necessàriament per la negativa del PP a reeditar a la Diputació el mateix acord que va tancar amb el PSC a l'Ajuntament, atès que els socialistes tenen 17 diputats provincials, els comuns, 5 i el PP, 4, la qual cosa suma 26.
Els mateixos arguments els va repetir Turull davant de l'executiva del partit, aquest dilluns. A la reunió de la cúpula, tant Borràs, com el portaveu del partit, Josep Rius, o la candidata a les generals, Míriam Nogueras, van fer costat a la tesis del secretari general, davant les veus del sector anomenat pragmàtic del partit, que, de nou, van advertir de les dificultats de plantejar un acord alternatiu al PSC. En acabar la reunió el portaveu del partit va assegurar que la proposta de Junts passa per buscar un acord alternatiu amb ERC.
Malestar al territori
El mateix dilluns Turull va mantenir una reunió amb els presidents comarcals de Junts a la demarcació de Barcelona i amb alcaldes dels respectius municipis, i de nou es va repetir l'escena de les explicacions del secretari general i els advertiments de les veus del territori alertant sobre la necessitat de mantenir la presència a la Diputació. Els alcaldes van argumentar que la Diputació de Barcelona és un ens essencial per als consistoris, especialment els petits i mitjans, per als quals representa una major accés a les inversions en obres bàsiques del territori però també un important suport logístic i assessorament.
Aquestes veus del territori tampoc no amaguen la perplexitat davant la possibilitat de quedar fora de la Diputació tenint un acord a l'abast i després del revés que els va representar quedar fora del Govern.
Trencament del grup
El malestar davant la decisió de la cúpula de Junts ha arribat al punt que dos dels diputats provincials, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i l'alcalde de Torrelles de Foix, Sergi Vallès, podrien estar disposats a trencar la disciplina del grup de Junts i fer costat a un govern de PSC i comuns, segons va avançar aquesta setmana La Vanguardia. Tant Castells com Vallès es van incorporar a la candidatura de Junts a les municipals com a representant de Junts per Igualada, en el cas de Castells, i de la plataforma Impulsem Penedès, pel que fa Vallès. Els dos es mouen de manera coordinada i, segons fonts de la formació, estan decidits a tirar endavant allò que decideixin les respectives bases, les qual no se senten en absolut concernides per la decisió de la cúpula de Junts.
Ni Castells ni Vallès s'ha pronunciat públicament. De fet, dirigents del partit confessen les dificultats per contactar amb ells, tot i que sí mantenen el fil de diàleg amb la cúpula del partit. Dimecres passat Turull va convocar una nova reunió amb els diputats provincials, a la qual ni l'alcalde d'Igualada ni el de Torrelles de Foix es van presentar, la qual cosa va atiar encara més la imatge d'un trencament i ha obligat el secretari general a dedicar-s'hi a fons per intentar frenar la crisi.
Des del partit es contempla amb profunda inquietud l'escena. Alguns dirigents de la formació parlaven aquesta setmana d'un Tamayazo, en referència al Eduardo Tamayo i María Teresa Sáez, dos diputats trànsfugues del PSOE a l'Assemblea de Madrid que el juny del 2003 van impedir la investidura del socialista Rafael Simancas i van obrir la porta a unes noves eleccions de les quals sortiria la presidència d'Esperanza Aguirre.
En qualsevol cas, i més enllà que Turull aconsegueixi reconduir la situació i recomposar l'esquerda, quadres i dirigents territorials comencen a qüestionar sense embuts l'estratègia del secretari general, a qui responsabilitzen d'haver afavorit el passat mes d'octubre la sortida de Junts del Govern de la Generalitat i, ara, el culpen de no haver aconseguit garantir la presència de Junts al govern de les diputacions catalanes, tot i haver-les tingut a l'abast.