El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha tornat a reclamar que l'excloguin de la petició d'indult que la Fiscalia ha avalat a petició d'un ciutadà particular. “Blanquejar la presumpta prevaricació per part dels jutges de #LaTogaNostra per la no aplicació de la llei d’amnistia ni parlar-ne. No sé qui ha fet aquesta petició d’indult, però li demano que a mi em tregui immediatament d’aquesta, i al Ministerio de Justicia li demano exactament el mateix”, ha dit el dirigent juntaire a través d'X. 

I és que la Fiscalia ha avalat aquesta petició d'indult per al mateix Turull, l’exvicepresident de la Generalitat i expresident d’ERC, Oriol Junqueras, i per als exconsellers republicans Dolors Bassa i Raül Romeva. Cal recordar que l'indult que el Consell de Ministres va concedir l’indult als presos polítics era parcial. És a dir, aixecava les penes de presó, però mantenia la inhabilitació fins al 2030 per a Turull i Romeva i fins al 2031 per a Junqueres i Bassa.

 A l'espera de l'aplicació definitiva de la llei d'amnistia, la fiscalia considera que “no s’entén” que els quatre membres del Govern el 2017 no puguin ser amnistiats mentre la norma de l’oblit penal sí que pot ser aplicada a “aquells encara no jutjats i que no han estat objecte de condemna ni han començat a complir-la”. Per això, esgrimeix que la concessió de l’indult “sembla pertinent”, donat que és “excessiu” que “es continuï complint la pena d’inhabilitació, atenent les circumstàncies en què el delicte es va cometre i que altres intervinents en fets que s’emmarquen en el procés independentista català han de veure extingida de manera total la seva responsabilitat penal sense ser enjudiciats, en haver d’arxivar les causes contra ells iniciades”. Precisament, en el marc de la no aplicació de la llei d'amnistia, Turull reclama no incloure'l dins la petició d'indult per no blanquejar la decisió dels jutges espanyols de no aplicar la llei d'amnistia. 

El Ministeri Fiscal recorda que el seu posicionament és clar: el delicte de malversació és “susceptible de ser amnistiat” perquè està “compromès dins dels actes que entren en l’àmbit objectiu” de la llei d’amnistia. Així doncs, la Fiscalia considera que “no es desprèn cap causa perquè la llei d’amnistia exceptuï de la seva aplicació el delicte de malversació objecte de condemna quan els fons malversats s’han destinat a pagar les despeses ocasionades” per dur a terme el referèndum de l’1 d’octubre.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!