El candidat de JxCat a la presidència de la Generalitat, Jordi Turull, no ha aconseguit superar la votació d'investidura, la primera d'aquesta legislatura, tres mesos després del 21-D. L'abstenció de la CUP, que s'ha conegut en el darrer moment, ha deixat aquest dijous JxCat i ERC sense la majoria absoluta necessària en la primera volta d'un debat marcat per la citació de Turull, i cinc diputats més, demà davant del Tribunal Suprem. El candidat ha aconseguit 64 vots a favor —Carles Puigdemont i Toni Comín no han pogut votar—; mentre que Cs, PSC, els Comuns i el PP han sumat 65 vots en contra. Aquesta primera votació posa en marxa el rellotge per a la dissolució del Parlament. Si en dos mesos no s'aconsegueix investir president, la Cambra es dissoldrà automàticament i es convocarà eleccions. Dissabte s'hauria de celebrar la segona volta del debat.
El Parlament ha viscut aquesta tarda el ple d'investidura més sorprenent. Amb l'autogovern suspès i part dels membres del Consell executiu a la presó o l'exili, l'hemicicle ha escoltat com el tercer candidat a la presidència que planteja JxCat defensava la seva investidura sabent que aquesta no prosperaria i que tot el que pogués dir avui podria jugar en la seva contra demà, divendres, quan comparegui davant del jutge del Suprem Pablo Llarena. El jutge li comunicarà el seu processament en el cas obert per l'1-O i podria decretar també, de nou, el seu empresonament. En aquest context, el candidat ha centrat el seu discurs en una crida al diàleg i ha evitat abordar el desplegament de la República.
De fet, mentre Turull parlava a l'hemicicle, s'ha sabut que la Guàrdia Civil l'acusa de ser una "persona especialment rellevant" en el procés. Des dels seus escons seguien la intervenció altres cinc diputats que l'acompanyaran en el viatge a Madrid, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, la consellera Dolors Bassa i els consellers Josep Rull i Raül Romeva. Les tres primeres, tan bon punt ha acabat el ple, han renunciat als seus escons.
Abstenció de la CUP
Minuts abans del començament del debat s'ha sabut que la CUP no faria costat a la investidura. De sobte, l'ambient s'ha destensat en una banda de l'hemicicle i s'ha convertit en cares molt llargues a l'altra. Fins i tot les protestes de Ciutadans per la forma com s'ha convocat el ple, en el darrer moment, amb una convocatòria urgent i amb una ronda de contactes telefònics, ha semblat un pur tràmit.
El candidat ha insistit en la seva intervenció a reclamar diàleg a l'Estat, directament al Rei i al govern espanyol. Però la gravetat de la situació ha pesat molt en el seu parlament, on ha evitat abordar les arestes més perilloses del discurs independentista, la qual cosa li ha retret tant el portaveu cupaire com els de l'oposició, que no han dubtat a ironitzar sobre l'absència de la proclamació de la República en el discurs.
"El primer que sap que vostè no serà president és vostè senyor Turull", li ha retret la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ha sentenciat que els esforços per dividir Espanya ha generat l'efecte contrari, una revifada de l'espanyolisme. "Tindrà la valentia de dir que aquest procés és una mentida que no s'han cregut ni vostès?", ha exigit.
Des del PSC, Miquel Iceta, ha ironitzat davant la notícia que la CUP no donarà suport a la investidura: "Per què hem corregut tant?", s'ha preguntat alhora que criticava el "gir del discurs" del candidat que ha titllat d'autonomista. També des dels Comuns, Xavier Domènech, ha qualificat d'autonomista el discurs mentre que el popular Xavier García-Albiol s'ha mostrat desconfiat davant l'oferta de diàleg a l'Estat i es preguntava: "A quin Jordi Turull ens hem de creure?".
Com la resta de grups, el cupaire Carles Riera ha criticat que el discurs no era el d'un candidat republicà sinó del PDeCAT i ha llançat un contundent advertiment a JxCat i ERC: "Nosaltres passem a l'oposició".
Per contra, el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, li ha agraït la determinació de defensar la seva candidatura. "La importància del moment demanava una lectura generosa que hauria estat vital", ha lamentat en referència a la CUP, mentre el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha advertit que no es pot posar en risc la victòria de l'1-O.
En acabar el ple, els diputats de JxCat i ERC s'han dirigit als despatxos dels respectius grups. Els primers per acomiadar amb aplaudiments el candidat, els segons per conèixer la decisió de Rovira, Forcadell i Bassa de renunciar al seu escó.
Al mateix temps, el Parlament anunciava a través del seu compte de Twitter que la segona volta del ple d'investidura es podria celebrar dissabte a les deu del matí.
Turull es pot sotmetre, dissabte a les 10h, a un segon debat i a una segona votació, en què per ser investit cal només la majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra #Parlament
— Parlament Catalunya (@parlamentcat) 22 de març de 2018