El candidat de JxCat a la presidència de la Generalitat, Jordi Turull, el tercer candidat que es planteja al Parlament i el primer que aconsegueix posar en marxa el ple –i el rellotge de la investidura-, ha aprofitat el seu discurs per fer una crida al diàleg amb l’Estat, emplaçant directament el Rei i el govern espanyol, per poder trobar una sortida dialogada al pols independentista, però s’ha situat també com una baula entre els dies passats i els futurs dins del procés independentista. “Prefereixo ser víctima d’injustícies que desentendre’m del moment actual”, ha advertit.
Turull ha començat a les cinc de la tarda el seu discurs, sabent que no comptava amb el suport de la CUP, la qual cosa fa impossible la seva investidura, i conscient que en les properes hores haurà de viatjar a Madrid perquè el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena li comuniqui el seu processament i, potser, noves mesures de presó preventiva. Aquesta amenaça ha sobrevolat constantment el seu parlament en el qual ha evitat les arestes més perilloses, com el procés constituent o les referències al desplegament la República.
El candidat, que ha començat el seu parlament referint-se a “aquesta hora greu, solemne, però també esperançadora” i recordant els membres del Govern empresonats o a l’exili, ha recordat que no és a ell a qui li corresponia fer aquest discurs, després que abans que ell s'havien plantejat com a candidats a la investidura Carles Puigdemont i Jordi Sànchez.
“Em sento part de la baula que relliga els temps passats amb els temps que vindran”, ha explicat referint-se a aquelles persones que li han aconsellat que no assumís el risc de presentar la candidatura davant els quals ha apel·lat a les pròpies “conviccions i escala de valors” per explicar el seu pas endavant.
“Si davant aquesta hora greu hagués buscat la confortabilitat d’un suposat risc zero em costaria mirar els ulls de les meves filles”, ha admès.
El candidat ha descrit el català com un poble de pau que té el pacte com un dels trets d'identitat. “Avui solemnement, després de la victòria de les forces independentistes, tornem a oferir diàleg al govern espanyol”, ha assegurat per demanar tot seguit “seure en una mateixa taula” per resoldre políticament el debat català.
“Per què ara no es vol parlar?”, ha interrogat, per insistir en l’oferta de “diàleg, diàleg i diàleg a dins i fora, que no vol dir renúncia”. “Diàleg, negociació i acord és la millor manera per avançar. Oferim solemnement aquesta voluntat de diàleg a l’Estat, com ha de ser”, ha subratllat el candidat que ha evocat la capacitat de dialogar que van mostrar el president Macià amb el govern de la República o el president Tarradellas amb el d'Adolfo Suárez.
Turull, que ha pronunciat unes frases en aranès i en castellà, ha evocat la violència de l’1-O per assegurar que els ciutadans espanyols no en tenen cap responsabilitat. “Ens uneix el mateix desig, viure en llibertat”, ha assegurat.
El discurs, per al qual ha ironitzat que el seu temps no era il·limitat atès que alguns dels diputats tenen demà una cita -"que ja saben on és i no cal que els recordi”-, s’ha desgranat en cinc punts: la recuperació de les institucions catalanes i el final del 155, l'impuls social, el progrés econòmic, i la projecció de Catalunya al món.
Turull ha començat la seva intervenció parlant de les conseqüències del 155, i la voluntat de reparar els danys fets a la ciutadania, així com restaurar les institucions catalanes. S’ha referit a la defensa de la immersió lingüística. A partir d’aquí ha desgranat el programa de Govern. Ha agraït la feina feta pels treballadors públics malgrat el 155; ha invocat la funció dels mitjans de comunicació públics i s’ha referit a l’afectació del 155 damunt dels mitjans públics i el Cos de Mossos d'Esquadra.
“Hem vençut a les urnes i hem de correspondre i fer-nos-en dignes. Saber fer-nos dignes de la llibertat que ens hem guanyat per ser lliures", ha reclamat tot denunciant que els darrers mesos s'han viscut moments que han posat en dubte el respecte als drets bàsics.
Turull ha acabat enviant un missatge de tranquil·litat al país, responsabilitat i confiança. “Per nosaltres no quedarà que hi hagi mà estesa si hi ha la més mínima esperança. Està en joc l’essència de la democràcia”, ha advertit.
El candidat ha apel·lat tothom a treballar pel país. “Sabem que tot allò que hem de fer d’ara endavant. Siguem tots lleials al que Catalunya ens demana. Avui ens podem deslliurar de les grapes del 155”, ha conclòs.