L’exconseller i secretari general de Junts, Jordi Turull, ha  avisat al president de la sala penal del Tribunal Suprem,  Manuel Marchena, que si té la “temptació d’alinear-se amb l'argumentació dels quatre fiscals del Suprem” en el seu recent informe per no aplicar-li la llei d’amnistia, la seva resolució serà comunicada al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH)com a clar exemple de la seva persecució política, en les dues causes que  està personat a Estrasburg. Així ho expressa el seu advocat, Jordi Pina, en un escrit presentat aquest dimarts al Suprem i al qual ha tingut accés ElNacional.cat. El penalista reitera al Tribunal Suprem que demana, tal com ja va fer dimarts passat, l’aplicació d’amnistia “sense dilacions” per a Turull, del qual els fiscals del Suprem excloïen de l’amnistia en assegurar que no es podia incloure el delicte de malversació de l’1-O. Ara, Pina demana al Suprem que "no s'alineïn amb la forassenyada argumentació dels fiscals" i afegeix: “Coincidim amb el fiscal general que amb la seva proposta d'informe els  fiscals no pretenen una altra cosa que deixar sense substància pròpia i sense cap sentit una llei aprovada democràticament per les Corts Generals.”

Precisament, aquest dimarts la Junta Fiscal, en una votació ajustada, ha apostat pel posicionament del seu superior, Álvaro García Ortiz, que cal aplicar l’amnistia a tots els delictes del procés. I, Turull quan ha sabut que els quatre fiscals del Suprem, que van acusar-lo de rebel·lió per l'1-O, han estat rellevats, ho ha celebrat. Turull  va estar més de tres anys a la presó per la condemna per sedició, i un cop indultat, el Suprem no va aixecar-li la inhabilitació a càrrec públic, que va declarar en vigor fins a l'any 2030, perquè va considerar, que tot i la reforma del delicte de malversació, pactada entre el PSOE i ERC, era en la modalitat agreujada i se li havia de mantenir el càstig. La llei d'amnistia ordena que s'extingeixi tota responsabilitat penal pels fets de l'1-O, i en el delicte de malversació també quan no hi hagi un enriquiment personal patrimonial, tal com passa amb els encausats del procés, segons les seves defenses.

Interpretació "extravagant" dels fiscals

"Intentar deixar a Jordi Turull fora de l'abast de la llei d'amnistia recorrent a l'extravagant interpretació exposada pels fiscals del Suprem resulta completament incomprensible", manifesta Pina i afegeix que "només s'entén si els arguments jurídics en els quals es basa tan infundada opinió es llegeixen a la llum de les raons obertament polítiques exposades a l'inici de la proposta d'informe". I és que els fiscals  del Suprem criticaven obertament que el PSOE hagués canviat la seva opinió sobre que mai aprovaria una llei d'amnistia, com al final ha fet.

Persecucions penals per motius polítics

Per això, en l'escrit, Pina alerta a la sala que presideix Marchena que portarà l'informe dels fiscals al TEDH, i ha avançat a ElNacional.cat, que també ho farà amb la resolució del Suprem si segueix els mateixos passos. El penalista hi afirma: "La proposta d'informe dels quatre fiscals, trufada com està de consideracions polítiques, serà un molt rellevant indici per a confirmar a Estrasburg la denunciada vulneració de l'art. 18 CEDH, perquè els signants són les mateixes persones que van sostenir l'acusació de Jordi Turull en el judici oral". I continua amb sorna: "Cal agrair als signants de la proposta l'aportació de material en suport de les demandes de Turull, que, en cas de ser estimades, suposaran per a Espanya l'honor de ser el primer país de l'anomenada Europa occidental condemnat per vulneració de l'article 18 CEDH, és a dir, per impulsar persecucions penals per motius polítics contra els seus ciutadans".

Sense enriquiment  personal ni efectes contra la UE

L'advocat de Turull hi exposa que no perd el temps per argumentar que la llei d'amnistia és constitucional, com ha defensat el mateix fiscal general de l'Estat, i se centra a desmentir les dues acusacions jurídiques  dels fiscals del Suprem contra Turull: es va enriquir amb l'1-O, com la resta de polítics, i la despesa i l'acció política va afectar les finances de la UE. La resposta de Pina torna a ser contundent. "Turull  només va ser condemnat per l'adopció de compromisos de despesa que ni tan sols van arribar a executar-se, uns compromisos amb els quals no va incorporar cap cabal al seu propi patrimoni, ni podia pretendre beneficiar-se personalment, perquè la seva aprovació només tenia com a objectiu cobrir determinades despeses del referèndum convocat".

Finalment, l'advocat sosté que Turull "en cap moment va prendre cap decisió que afectés fons que li haguessin estat encomanats per la Unió Europea i la disposició de la qual tingués capacitat d'afectar els interessos econòmics de la citada Unió". I recorda, com també ho fa el fiscal general de l'Estat en el seu decret, que en la sentència del procés, el Suprem assegura que els condemnats no volien la separació de Catalunya, sinó forçar el govern espanyol a  negociar. I el tribunal tampoc cita suposats danys a la UE en la seva resolució.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!