Junts per Catalunya ja ha començat el congrés extraordinari de Calella que se celebra aquest cap de setmana. Ho ha fet amb els discursos del secretari general del partit, Jordi Turull, i la seva presidenta, Laura Borràs. El secretari general, que repetirà en el seu càrrec, ha exhibit gestió i ha explicat en quin moment està el partit després de les quatre eleccions en els últims dos anys i mig. Enmig del seu discurs sobretot tècnic, no s'ha estalviat d'etzibar uns quants calbots al president de la Generalitat, Salvador Illa, i a Esquerra Republicana. "Davant d’un Govern sense esperança, cal seguir lluitant per fer un país millor i culminar el que vam començar. Es tracta d’acabar-ho de fer. Si ells volen adormir la nació, nosaltres la despertarem. Si ells volen un país derrotat, nosaltres li tornarem l’orgull", ha etzibat Turull mentre exposava el seu informe de gestió davant del miler d'acreditats que l'han avalat unànimement. 

Abans, però, la presidenta del partit, Laura Borràs, ha fet un discurs de comiat. El seu lloc està a la presidència de la fundació de Demòcrates, FunDem, si així ho acaba avalant el patronat. Borràs ha assegurat que deixa la presidència per “lleialtat” a ella mateixa i "per coherència personal i política". Amb tot, ha volgut subratllar que "mai no ha volgut substituir el president Puigdemont" i que ha fet "totes les renúncies que han estat necessàries" per deixar pas al president a l'exili perquè torni a presidir la formació. Borràs també ha reivindicat que "ni la repressió ni el món de la política" l'han fet canviar.

Carregades contra el PSC i ERC

Jordi Turull ha volgut exhibir la seva gestió al capdavant de Junts després de dos anys en la secretaria general. A hores d'ara, hi ha un total de 6.374 afiliats dins del partit, mentre que, en les quatre eleccions, ha reivindicat Junts com el partit amb més alcaldies, el partit que condiciona la governabilitat al Congrés i el principal partit de l'oposició i "estrictament d'obediència catalana". El secretari general ha combinat l'exposició de la seva gestió al capdavant de Junts, juntament amb carregades contra el PSC i Esquerra Republicana. "L'Ajuntament de Martorell -governat per Junts- ha fet més habitatges de protecció social que tot l'Ajuntament de Barcelona. Per tant, lliçons de política d'habitatge cap a la gent de Junts, zero. Si l'Ajuntament de Barcelona, en proporció, hagués fet els pisos que ha fet Martorell, no hi hauria problema d'habitatge", reivindica Turull, que ha volgut fixar el congrés com l'inici del retorn a la Generalitat. "Cal lideratge en forma d’alternativa política per convocar aquells que no són encara independentistes. Hem de ser l’esperança de tots els independentistes i la resta", ha dit Turull 

Pel que fa a Esquerra Republicana, el dirigent juntaire ha recordat la sortida del seu partit del Govern de la Generalitat, assegurant que: "Per nosaltres l'exercici del poder ve acompanyat per una pregunta: "Poder per a què?", apunta Turull, que llança una crítica velada a ERC. "De què els ha servit a alguns tenir tant de poder? En què s'ha beneficiat Catalunya? Al servei de què i de qui han posat tantes doloroses renúncies?", s'ha preguntat Turull, que també ha recordat les paraules de la secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, en les quals culpava Oriol Junqueras de pactar amb el PSC a les diputacions i a l'Ajuntament de Barcelona. 

Laura Borràs diu adeu a la presidència de Junts

Per la seva banda, la presidenta sortint de Junts, Laura Borràs, ha assegurat que Carles Puigdemont "ha participat a fons de totes les decisions polítiques" malgrat no tenir cap càrrec orgànic, i que "és la persona que defineix i cohesiona Junts". "Mai no he volgut substituir el president en res i per a res", ha assegurat la presidenta sortint del partit, que ha insistit que ha fet "totes les renúncies necessàries" i que sempre ha prioritzat les "necessitats col·lectives a voluntats personals.

De fet, Borràs considera que el seu adeu no és un "pas al costat, sinó que un pas "al costat" de Puigdemont per avançar. "Tinc la convicció que, després de tot el que hem viscut, cal espai i eines que ens ajudin a definir el context i les vies perquè l'independentisme deixi d'avançar a cegues i torni a liderar el país", ha dit sobre el seu nou rol. I ha reblat: "En la construcció d'aquest espai i eines em trobareu". Amb, tot Borràs ha conclòs el seu discurs sincerant-se després dels dos anys de presidència: "Tinc ganes de sentir-me més lliure. A partir de dilluns, recupero la llibertat de treballar sense el pes de la responsabilitat, per fer aportacions a favor de la independència", ha conclòs la presidenta sortint de Junts.

 

Cruset i Cleries reivindiquen el congrés

El congrés, que ha comptat amb la participació de partits municipalistes com Impulsem Penedès, Impulsem Lleida, Unitat Cubellenca, Junts per Martorell i Moviment Demòcrata Català, ha començat amb un discurs del director, Josep Maria Cruset, que ha reivindicat el conclave d'aquest cap de setmana que ha de servir per "consolidar-nos com la primera força de l’independentisme i el catalanisme". També s'ha aprovat per unanimitat la mesa del congrés, presidida per l'exsenador Josep Lluís Cleries, que ha recordat que "no hi ha normalitat ni a Catalunya ni a l’Estat espanyol". "Persisteix la repressió política contra centenars independentistes", ha dit Cleries, recordant la no aprovació de la llei d'amnistia. 

 

Rull situa el dilema actual entre ser província i nació: "Jo ho tinc clar"

El congrés també ha comptat amb els discursos del president del Parlament, Josep Rull; l'alcalde de Calella, Marc Buch; l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, aquest últim a través d'un vídeo perquè tenia un viatge familiar. Rull, que deixarà la presidència del consell nacional del partit per Pilar Calvo, ha reivindicat la nació catalana i els seus pilars: "La voluntat de ser i una llengua que es pot aprendre". "Si la Generalitat amb poc poder polític hem estat capaços de fer això, el dia que tinguem tot el poder, sobirania, serà una nació imparable", ha dit Rull, que ha fixat el moment actual entre el dilema de ser nació o província. 

Amb tot, Xavier Trias ha reivindicat Junts com a pal de paller. "Hem de ser capaços de sumar molta gent per fer els canvis que volem fer", ha dit Trias, que ha demanat que Junts sigui un partit amb unes "idees clares i amb una ideologia clara". En aquesta línia, l'alcalde de Calella, Marc Buch, ha demanat que Junts sigui un partit "previsible i de fiar". "Si la gent confia en nosaltres tornarem a governar i serem el partit estrictament d’obediència catalana a Madrid", ha dit Buch, que ha reivindicat que cal ocupar el centre polític i social. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!