Jordi Turull serà el primer pres polític del procés que recorrerà a Europa la seva sentència. El Tribunal Europeu dels Drets Humans podrà, ara ja sí, veure el seu cas després que el Tribunal Constitucional hagi desestimat el seu recurs. Era d'esperar, però calia passar pel TC, abans d'anar a Europa. El tràmit s'ha allargat gairebé 3 anys. 3 anys durant els quals Turull ha estat a la presó, amb dues denegacions incloses del tercer grau.

Ara les portes d'Europa s'obren i les properes setmanes l'equip d'advocats presentarà el recurs. Un recurs que arriba amb un bri d'esperança després del vot particular de dos dels magistrats del TC que tomba pràcticament tots els arguments, no només del Constitucional a l'hora de rebutjar el recurs, sinó de la sentència mateixa del Tribunal Suprem. La pena de sedició desproporcionada amb 12 anys de condemna de presó i inhabilitació ha trencat per primer cop la unanimitat de la judicatura espanyola. Un fet destacat avui per Jordi Turull que, fent servir un permís penitenciari, ha ofert una compareixença pública amb els seus advocats. 

I Turull s'ha dirigit directament a l'executiu de Pedro Sánchez, a l'executiu "més progressista de la història", ha volgut remarcar, i li ha fet una pregunta clara: "Amb quin dels dos posicionaments del Tribunal Constitucional està l'executiu de Pedro Sánchez? Amb el que trinxa drets o al costat del que defensa que no hi ha estat de dret sense la defensa dels drets fonamentals?".

Jordi Turull ha fet una valoració extensa de la situació que s'obre amb la sentència del TC i el vot particular dels magistrats Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer. L'exconseller ha exposat que "amb els vots particulars s'esberla i es desfà aquella mentida que Espanya és un estat de dret solvent, que no hi havia acarnissament ni persecució... És un mantra que es comença a desfer". 

L'exconseller ha posat en valor la desavinença dels dos magistrats, que trenca la unanimitat amb què s'havia actuat fins ara. I en aquest sentit ha destacat que ja no només alerta de la situació Amnistia Internacional, l'ONU, el Consell d'Europa, els tribunals d'Alemanya, Bèlgica o Regne Unit, "ara ja és el mateix TC que qüestiona que Espanya sigui un estat de dret que respecti els drets fonamentals". En aquest sentit Turull destaca que els dos magistrats avalen que amb la sentència del Tribunal Suprem i la lectura que s'ha fet de l'1-O i el 20-S se "n'ha fet un gra massa, s'han excedit tant que se'ls fa impossible mantenir la unanimitat".

Segons Turull, el vot particular tira per terra fins i tot els motius pels quals se'ls va retirar el tercer grau: "Se'ns denega el tercer grau perquè diem el mateix que diu el vot particular". 

 

"La història els jutjarà"

Turull ha demanat valentia i coratge i ha dit en diferents moments de la roda de premsa que estan "molt esperançats". "Anirem a totes. Els guanyarem", ha sentenciat. El vot particular obre una via clara no només de cara al TEDH sinó que deixa veure una escletxa en la justícia espanyola. En aquest sentit, Jordi Turull també s'ha dirigit als jutges: "Volen seguir sent còmplices o defensen els drets fonamentals? Arxivin. La història els jutjarà". 

Però Jordi Turull s'ha mostrat optimista i ha llançat un missatge esperançador, també, per a la resta de presos polítics que han de passar pels mateixos tràmits que ell: "Avui comencem un nou camí. Serà llarg, però creiem que valdrà la pena, no només per nosaltres, sinó per als presos que estan en situacions similars i per a futures generacions". 

"No hi ha estat de dret si no hi ha un escrupulós respecte als drets fonamentals", ha insistit Turull, que també ha deixat clar que mai han "renegat" de l'1-O: "Ho defensem i ho mantindrem fins al final". 

Ales per tenir èxit a Europa

El recurs a Europa es farà en les properes setmanes. "Una setmana, quinze dies... Hi estem treballant", ha dit l'advocat Jordi Pina, mentre demanava no rebre més pressions. El que sí que ha deixat clar Pina és que el cas de Turull es presenta sense esperar la resolució de la resta d'acusats que representa, Jordi Sànchez i Josep Rull, que ja es presentarà quan resolgui el TC.

Pina compta amb un equip extens d'advocats per preparar el recurs de Turull a Europa. L'advocat ha explicat que s'ha ofert un equip per col·laborar que "no té res a veure amb l'independentisme". Aquest equip serà el que valorarà si es demana com a mesura cautelar la llibertat de Jordi Turull mentre el TEDH resol. La mesura s'acostuma a acordar en països on la pena de mort està vigent i no és el cas. Per això els lletrats encara no s'han plantejat demanar res, encara: "Evidentment és possible que això no ho valori, però ho hem d'acabar de parlar, estudiar i decidir".

Jordi Pina també ha valorat molt positivament els vots particulars: "Ens dona ales per poder tenir èxit a Europa". En aquest sentit, Pina ha destacat que els dos magistrats deixen clar que l'1-O i el 20-S no hi va haver elements suficients per parlar d'un aixecament tumultuari. "És la primera sedició del món mundial amb inductors i promotors i sense partícips". Segons l'advocat, la valoració dels dos magistrats del TC, "fa molt mal als tribunals i al regne d'Espanya".