La immigració torna a xocar entre el govern espanyol i Junts per Catalunya. I és que el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha respost al ministre de l'Interior del govern espanyol, Fernando Grande-Maslaska, després que assegurés aquest dijous que no es duria a terme el traspàs integral de competències en immigració a la Generalitat de Catalunya, com havien acordat juntaires i socialistes després que els primers aprovessin dos decrets al Congrés el passat gener. "Veig que el senyor Marlaska no està informat de l’acord que vam arribar i signar amb el PSOE", ha dit Jordi Turull, en una entrevista a l'Aquí Catalunya de la Cadena Ser.

El dirigent de Junts per Catalunya ha recordat que es va acordar el traspàs "integral" de les competències d'immigració a través de l'article 150.2 de la Constitució espanyola, que estableix que l'Estat pot transferir o delegar a les comunitats autònomes, a través d'una llei orgànica, competències, juntament amb el que correspongui econòmicament. Marlaska va assegurar aquest dijous que "les competències de control de fronteres i d'immigració són una competència exclusiva de l'Estat i del govern [espanyol], i no són susceptibles de ser transferides".

Nou avís al PSOE

Per això, Turull ha avisat el PSOE que incomplir els acords té conseqüències. "Ho hem demostrat. El PSOE està perfectament avisat", ha assegurat el secretari general de Junts. Turull, com a exemple, ha posat la delegació de competències de Trànsit, que es va executar per la mateixa via. Amb el traspàs de les competències de Trànsit es va fer un gran avenç, però ningú entén que el carnet de conduir s’hagi d’anar a una altra administració", ha subratllat el líder de Junts, que ha insistit que el PSOE "no ha de patir" si compleix amb els acords. "El senyor Santos Cerdán —secretari d'organització del PSOE— té un llistat de tots els nostres acords, amb el qual pot fer un balanç de tot allò que s'ha complert i el que no", ha reivindicat Turull. 

Junts adverteix de l'incompliment pressupostari

Sobre els pressupostos estatals, el també exconseller de Presidència ha carregat, novament, contra els objectius de dèficit presentats pel govern espanyol. "Per votar a favor dels objectius de dèficit no pot ser que dels 35.000 milions n’hi hagi 90 per Catalunya. Què va al finançament de Catalunya? Una ínfima part", ha criticat el secretari general de Junts, que ha advertit que tot el que sigui "consolidar el cafè para todos" i la "invasió de competències" no tindrà el seu vot. "Nosaltres ja els vam dir que una cosa era els pressupostos i l’altre l’execució pressupostària, que ha estat ínfima. Aquest últim any ha sigut dels pitjors", ha dit el dirigent de Junts, que ha posat sobre la taula el fet que només s'hagi executat el 45% del pressupostat per a Catalunya, mentre que a Madrid s'executa el 200%

Davant la possibilitat que Pedro Sánchez governi sense el poder legislatiu, Turull s'ha mostrat preocupat i crític. "Si tenim un poder judicial que fa de Parlament i un govern a l'Estat que governa al marge del Parlament, tenim un dèficit democràtic preocupant", ha dit Turull, que també ha insistit en el fet que l'acord entre el PSC i ERC no inclou el Concert Econòmic, perquè Catalunya "no decideix la solidaritat". "Nosaltres proposem un sistema similar al que aplica Europa amb els diversos Estats. Si hi ha concert, no hi pot haver el principi de l’ordinalitat", ha afirmat Turull, que ha carregat contra els republicans perquè en el redactat de l'acord no hi apareix en cap moment el concepte de Concert Econòmic. 

Defensa l'ampliació de l'aeroport, acompanyada del traspàs integral de la seva gestió

Turull també s'ha pronunciat sobre l'ampliació de l'aeroport, a la qual s'ha mostrat favorable, sempre que vagi acompanyada del traspàs de la gestió dels aeroports. "El que volem és la màxima ambició amb l'aeroport del Prat. Mentre tinguem un president que digui a veure què diuen els tècnics, malament", ha dit Turull.

Sobre el paper de Puigdemont, ha insistit que sigui el president a l'exili qui anunciï la decisió. "A Junts el volem el màxim d’implicat", ha afirmat el líder juntaire, que també ha volgut fer valer la tornada de Puigdemont el passat 8 d'agost. "Ell es va dirigir al poble de Catalunya i, aleshores, es va prendre la decisió de si és millor deixar-se detenir o confrontar amb aquells que es riuen de l’acord de la llei de l’amnistia", ha assegurat Turull, que també ha criticat Marlaska per les seves paraules d'aquest dijous en les quals afirmava que a "tothom li hauria agradat la detenció de Puigdemont". "Haver estudiat més", ha dit, irònicament. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!