El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha retret al president de Castella la Manxa, Emiliano García Page, la seva oposició al finançament singular i el fet que consideri que "la riquesa de Catalunya és de tots", tal com va afirmar aquest divendres després de la reunió amb el president espanyol, Pedro Sánchez. "Aquí hom pot escoltar una versió 'cutre' però molt precisa de l'Espanya que té a Catalunya per una colònia que se la pot espoliar de manera il·limitada", ha lamentat Turull a través d'un missatge a X. "L'esforç i el risc és pels catalans i prou, en canvi, els guanys a repartir per tots els espanyols. Els catalans a treballar, pagar i callar", ha criticat el secretari general juntaire. 

Després de reunir-se divendres amb el president espanyol Pedro Sánchez a la Moncloa, García Page es va tornar a oposar a atorgar el finançament singular per Catalunya. "La riquesa de Castella la Manxa no és dels manxecs, i la riquesa de Catalunya no és dels catalans, és de tots", va dir en roda de premsa. El president castellanomanxec va argumentar que el territori que ell governa és "pobre" i que per tant, ha de rebre recursos per part d'aquelles comunitats "riques". Per altra banda, i a diferència del que proposa el president del govern espanyol, va rebutjar que el pacte ERC-PSOE funcioni com a base d’una negociació multilateral amb les comunitats autònomes per pactar un nou model del règim comú. “No dono per vàlid el document plantejat amb els independentistes; s’ha de parlar sobre el document actual, el pacte actual, i sobre la realitat d’avui”, va sentenciar. 

Mas insta Junts i ERC a unir forces en la "batalla" pel finançament

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha instat Junts i Esquerra Republicana a "cooperar en lloc de competir" per la negociació del nou finançament singular per a Catalunya que van pactar els republicans amb els socialistes en el marc de la investidura del president Salvador Illa. "Un cop constatat que la independència no ha sortit, que no vol dir que no pugui sortir en el futur, la batalla imminent és com podem fer que Catalunya, ja que no podem fer que sigui independent, sigui el menys dependent possible", ha defensat Mas en una entrevista a l'ACN. El president ha valorat negativament que ERC  "hagi tirat pel dret" i hagi negociat pel seu compte amb els socialistes. Amb tot, Mas creu que hi ha temps de canviar, ja que encara no ha arribat al Congrés la negociació dels canvis legislatius necessaris per aplicar el nou model.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!