Més crítiques. El secretari general de Junts, Jordi Turull, s'ha sumat avui als retrets que ha generat la reunió que han de mantenir aquest mateix dimecres la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre de Presidència, Félix Bolaños. Els dos representants es trobaran a Madrid en el que ha de suposar la torna a la reunió que tots dos van mantenir al Palau de la Generalitat el 24 d'abril, després del CatalanaGate, i la catalana també aprofitarà per compartir amb el seu homòleg el llistat de greuges sobre incompliments. Una trobada que ja ha generat un cert malestar entre els socis de Govern: des de Junts asseguren que no havien estat informats de la reunió, i se n'han assabentat per la premsa. "No en sabíem res. Sembla que alguns volen passar de la taula de diàleg a la tauleta, i aquí nosaltres ja no hi cabem", va advertir ahir en roda de premsa el president del grup, Albert Batet.
I avui s'hi ha sumat el principal representant de la formació, Jordi Turull, qui ha advertit que amb la reunió entre Vilagrà i Bolaños només s'aconseguirà "blanquejar" el cas d'espionatge del CatalanGate i també l'actitud amb què ha respost el govern central de Pedro Sánchez a l'escàndol. "No creiem que s'hagi de normalitzar una situació perquè vol dir blanquejar una sèrie de dinàmiques que requereixen tota la informació i no posar-se de perfil", ha afirmat en una entrevista a Europa Press. I ha anat més enllà, avisant que Junts no vol participar "de normalitzar unes trobades i unes dinàmiques que en cap cas són normalitzables".
Davant de la situació donada per l'espionatge als independentistes i la reacció oficial de La Moncloa, ha remarcat que només hi ha una opció: mantenir les relacions congelades. El Govern de la Generalitat ja va avisar, després de l'esclat de l'escàndol, que optaria per aquesta via, però la reunió d'avui significa trencar amb ella. "Som partidaris de congelar relacions fins que no s'assumeixin totes les responsabilitats que s'han d'assumir", ha reclamat, assenyalant també a Esquerra Republicana perquè no passin per alt el CatalanGate i que siguin "molt exigents" amb el govern central. "Hi ha molts motius per no participar directament ni indirectament en una normalització que acaba sent un blanqueig d'aquells que es posen de perfil quan hi ha episodis d'espionatge".
A més, Turull també ha lamentat que la seva formació no sabia que es produiria la reunió, i ha demanat que les relacions amb l'Estat s'acordin en el mateix Govern per anar tots "a l'una" i sense discrepàncies entre els dos socis. "Una cosa és la relació que poden tenir els partits, que és legítima i cadascú té la seva estratègia de partit, però una altra és quan actues en nom de la Generalitat de Catalunya", ha recordat. Sobre quins resultats pot portar la reunió, ha reblat que no es pot "esperar res", tenint en compte l'actuació de l'executiu de Sánchez des que es va revelar tot, justificant l'espionatge i sense garantir que no es tornarà a repetir.
L'anterior reunió, "insuficient"
La primera reunió entre Vilagrà i Bolaños pel CatalanGate va ser el passat 24 d'abril, quan feia pocs dies que s'havia fet públic l'article de CitizenLab que alertava sobre l'espionatge a dirigents independentistes catalans. Aquella primera trobada va ser poc profitosa, ja que Vilagrà no va amagar el seu malestar després de parlar amb el seu homòleg espanyol. "No ha anat bé", va dir la consellera, al mateix temps que va subratllar que la informació que havia rebut era "insuficient" i que "si el govern espanyol no es mou hi haurà conseqüències greus". Fins ara, res.