El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha reivindicat aquest dimecres la Diada nacional de Catalunya com un dia perquè l'independentisme es "reafirmi" davant dels "molts il·lusos" que "donen per enterrat" el moviment.  En declaracions als mitjans abans des de la manifestació convocada per l'Assemblea Nacional Catalana i la resta d'entitats socials independentistes, el líder de la formació postconvergent ha admès que el moviment sobiranista viu "temps adversos", però ha assegurat que és en aquests moments difícils quan a Catalunya "ha aflorat el bo i millor del país".

"Aquí hi ha molts il·lusos que donen per enterrada una cosa que no serà. Ni el Comte Duc d'Olivares, ni Felip V, ni Primo de Rivera, ni Franco van poder aixafar la nació. No ho farà Felip VI, no ho farà Marchena, no ho farà cap dels que tenen més vocació de delegat del Govern [espanyol] que de president de Catalunya i que vol dormir les institucions”, ha afirmat Turull des del pla de Palau de Barcelona abans de l'inici de la marxa, que ha sortit des de l'estació de França i finalitza a l'Arc de Triomf. Unes declaracions en les quals no només ha carregat contra els jutges que porten les causes del procés, sinó també contra el president Salvador Illa.

"Convidem la gent a l'esperança i a augmentar el seu compromís", ha indicat Turull, que ha assegurat que la manifestació "no va de partits, sinó de ciutadans i de persones".  Preguntat per la desunió del moviment independentista, Turull ha demanat "autoexigència" i fixar la independència com a "prioritat". "L'horitzó ha de ser la independència de Catalunya, perquè no és un objectiu per si mateix, és un instrument perquè els ciutadans puguin viure millor", ha apuntat el líder juntaire, que estava acompanyat de la presidenta del partit, Laura Borràs, i del president del grup parlamentari al Parlament, Albert Batet.

D'altra banda, Turull ha aprofitat per carregar contra la "regressió democràtica" que considera que està patint l'Estat. "No sols pels cops de toga que han fet els jutges, sinó també pels dirigents polítics que veuen els parlaments polítics com una nosa. Els motius per voler ser independents no s'han reduït, sinó que han incrementat", ha sentenciat. En aquest sentit, Turull ha fet referència a unes declaracions recents del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que va afirmar que governaria sense el suport del legislatiu, és a dir, tot i no tenir les majories suficients al Congrés dels Diputats. 

Defensa el "compromís amb la democràcia" de Llach

Turull també s'ha referit a la polèmica suscitada arran d'unes paraules recents del president de l'ANC, Lluís Llach, que va assegurar que els que simpatitzin amb el partit d'extrema dreta catalanista Aliança Catalana seran "benvinguts" a la manifestació de l'Assemblea d'aquesta tarda, tot i que va reconèixer que el partit "no li agrada gens". Al respecte, el líder de Junts ha valorat que qui intenti desviar la "credibilitat" de Llach en la defensa dels drets "s'equivoca molt": "Es poden torçar declaracions, però el compromís de Llach amb Catalunya i la democràcia és clar”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!