El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha valorat com "una certa humiliació" a Esquerra Republicana que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, obrís aquest dissabte la porta a permetre que totes les comunitats autònomes que ho desitgin recaptin i gestionin els seus impostos, el que els republicans i socialistes havien pactat en el marc de la investidura del president Salvador Illa. "Ja passem a això de consolidar el 'cafè per a tots', a dir que singular per a tothom", ha criticat aquest diumenge Turull, que ha reiterat que no anticiparan el seu posicionament d'un text que desconeixen i que encara no se sap què es podria haver de votar al Congrés o al Parlament pel que fa a la qüestió. Amb tot, ha assenyalat que no ho considera un concert econòmic, com els del País Basc o Navarra, perquè Catalunya no tindria el mateix poder decisió.

Turull s'ha desplaçat a Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental) amb motiu de la cloenda de l'escola d'estiu de la Joventut Nacionalista de Catalunya —les joventuts de Junts— i des de la localitat ha aprofitat per carregar contra ERC en una atenció als mitjans. Preguntat sobre una renovació de lideratges en els dos principals partits independentistes, el secretari general de la formació ha defensat que el president Carles Puigdemont ha de seguir "molt implicat en el partit" i ha rebutjat que se'l pugui posar "en el mateix sac" que al fins fa poc president d'ERC i candidat a la reelecció, Oriol Junqueras, perquè Puigdemont "no fa 13 anys que és president d'un partit ni ve d'un cicle electoral de derrotes".

Participar en la Diada davant del "dèficit democràtic" de l'Estat

Turull ha aprofitat també per a fer una crida als independentistes a participar en les mobilitzacions de la Diada de l'11 de setembre, davant de la "deriva" de l'Estat i el seu "increïble dèficit democràtic" i davant d'una cúpula judicial que "es rebel·la" i "boicoteja" la llei d'amnistia. El dirigent postconvergent ha subscrit la crida de l'Assemblea Nacional Catalana a participar en la manifestació independentista de la Diada, en un context de divisió del moviment que el president de l'entitat, Lluís Llach, va titllar de "baralles caïnites".

Així mateix, Turull ha apuntat que darrerament se senten manifestacions "perilloses" de gent que diu que governarà "al marge del poder legislatiu", en referència a unes polèmiques declaracions de Pedro Sánchez sobre la seva minoria parlamentària al Congrés. En aquest sentit, el juntaire ha subratllat que qui governa ha de complir els pactes i tenir "clar" que la sobirania de Catalunya rau al Parlament. "Si algú vol optar a governar en minoria ha de saber que ha de fer esforços per consensuar, per pactar, perquè altra cosa és d'una baixa qualitat democràtica increïble. Aquesta és una cosa que nosaltres denunciarem", ha retret. "Per molts asils que es donin, no blanqueja el dèficit democràtic de l'Estat", ha apuntat Turull, en referència a l'asil polític a l'opositor veneçolà Edmundo González.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!