El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha confirmat aquesta tarda que Junts per Catalunya celebrarà un congrés a finals d'octubre, tal com ha avançat El Nacional.cat. En una reunió de l'executiva aquest matí, on ha participat els membres de l'executiva, els diputats al Congrés, al Parlament i al Senat, Junts per Catalunya ha apostat per celebrar un congrés el 27 d'octubre que "ha de servir per rellançar i recompondre l'independentisme". "No és un congrés per recompondre un partit", ha dit el secretari general de Junts en una roda de premsa a la seu de Junts aquest dilluns a la tarda, on han insistit molt en el fet que buscaran ampliar les sensibilitats de dins del partit. Per això, Turull ha definit aquest congrés com "d'obertura per construir una alternativa molt transversal des de l'independentisme". De fet, és exactament el que diu la carta que el partit ha enviat a la militància per convocar-los al congrés del 27 d'octubre i esperonar-los a la seva participació. 

Definir un nou full de ruta cap a la independència

A més, Turull ha apostat perquè aquest congrés serveixi per "definir un nou full de ruta cap a la independència i crear una alternativa al tripartit". "Això arriba després del context que hem viscut. "Buscarem la participació activa de tots els afiliats i també la implicació de tota aquella gent que no sent de Junts, però se sent molt compromesa per la independència i pel país", ha insistit el secretari general de Junts, que considera que el nou Govern de Salvador Illa és una ruptura del vot independentista i la configuració d'un Govern "espanyolista" al capdavant de la Generalitat. "Fins ara hi havia un bloc que més o menys anava a l'una, i hi ha hagut algú que s’ha posat al servei que hi hagi un Govern de Salvador Illa. Nosaltres ens podem lamentar o convertir el problema en una oportunitat", ha reflexionat Turull. 

 

El paper de Puigdemont

Sobre la possibilitat que el president a l'exili, Carles Puigdemont, assoleixi la presidència de Junts per Catalunya, tal com proposava Xavier Trias, Turull no ho ha descartat. Tanmateix, ha advertit que "començar a parlar de noms i càrrecs és començar la casa per la teulada", ha afirmat Turull, que no s'imagina un "rellançament de l'independentisme sense el president Puigdemont". De fet, el mateix líder de Junts ha tingut un paper molt actiu en l'executiva d'aquest matí. Sobre la desaparició de Puigdemont i posterior aparició a Waterloo escapolint-se dels Mossos d'Esquadra, Turull ha subratllat que "no hi ha hagut ningú que digués que el que es va fer dijous no s'havia de fer com es va fer". 

Pel que fa a la seva postura al Congrés dels Diputats, Turull ha assegurat que no canviaran la seva estratègia abans del que es decideixi al congrés d'octubre. "En funció del que coincidim de com rellancem l’independentisme, prendrem decisions", ha dit Turull, que també ha avisat que tot allò que sigui "reforçar el cafè para todos" o "reforçar els greuges econòmics de Catalunya" ja sap que no pot comptar amb el seu suport. Així mateix, sobre l'amnistia, Turull creu que el govern espanyol pot fer "bastant més" perquè "hi ha un jutge que no està complint la llei". "El govern de l'Estat té mecanismes per actuar contra jutges que no compleixen amb el Congrés dels Diputats. Ho pot fer l'advocacia de l'Estat o la fiscalia", ha dit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!