El canal internacional de la televisió alemanya, la Deutsche Welle, ha revelat com Algèria s'està revenjant contra el president espanyol, Pedro Sánchez, utilitzant els mateixos mètodes que fa servir de vegades el Marroc: la immigració. "Potser no ha estat una coincidència: el mateix dia que Algèria va suspendre el tractat d'amistat amb Espanya, sis barques amb refugiats amb 113 persones van arribar a Mallorca des de la costa algeriana. Ha estat el nombre més gran de pasteres algerianes que s'ha vist a l'illa en un sol dia enguany", indica. La Deutsche Welle es pregunta si Algèria utilitza la migració per fer pressió política, igual com fa el Marroc "quan se sent maltractat per Espanya". "Les imatges de la ciutat fronterera espanyola de Ceuta encara estan a la retina: fa un any el Marroc va obrir de cop les portes a aquest enclavament i en poques hores milers de migrants van travessar la frontera", ha afegit.
La informació de la Deutsche Welle coincideix amb el fet que el CNI ha advertit el govern espanyol de la possible arribada de 10.000 migrants procedents d'Algèria, no només a Mallorca, sinó també a Alacant, Almeria i Múrcia. L'informe reconeix que les zones que més preocupen a les forces de seguretat espanyoles són les illes, que estan totalment ocupades durant el període estiuenc i tenen menys infraestructures per gestionar el flux d'arribades.
La televisió alemanya adverteix, però, que el problema migratori no és l'únic que s'hi juga Espanya amb Algèria, sinó que sobretot hi ha la qüestió del gas. "No està en joc només la política migratòria, sinó que creix la preocupació que les tensions puguin provocar una crisi del gas al sud d'Europa. Precisament ara quan els europeus es volen independitzar del gas rus", ha apuntat. "Algèria és el segon proveïdor de gas a Espanya, i subministra aproximadament una quarta part de la demanda. Però no només a Espanya, sinó que la UE depèn d'Algèria. La UE obté l'11% del seu gas d'allà. Encara que els serveis d'intel·ligència occidentals fa temps que adverteixen que el règim autoritari d'Algèria podria usar el gas com a arma política, igual que fa Rússia", assenyala.
Deutsche Welle recorda que la UE ha hagut de sortir en defensa d'Espanya per evitar que Algèria li fes un bloqueig comercial, però remarca que això no resol les tensions. "La preocupació que Algèria tanqui l'aixeta del gas no ha desaparegut. Sobretot perquè Algèria manté relacions molt estretes amb Rússia i evita condemnar l'atac a Ucraïna. Actualment, Moscou no és només l'aliat polític més important que té Algèria, sinó que també té un peu en els jaciments de gas del desert, gràcies a la creixent participació que hi té Gazprom".