L'arribada de Cayetana Álvarez de Toledo per la rampa de TV3 amb un jersei groc ja havia deixat clar una hora abans de començar el programa que la candidata del PP no tenia cap intenció de passar desapercebuda en el debat d'aquest dimecres al vespre a la ràdio i la televisió públiques catalanes. Era pràcticament la mateixa gamma del Pantone del vestit amb què s'ha presentat minuts abans Laura Borràs de JxCat, el groc dels llaços que reivindiquen els presos independentistes. Encara faltava una hora per a l'inici del programa i el color groc ja s'havien convertit en protagonista del debat entre les quatre dones i els dos homes convocat als estudis de Sant Just Desvern. Un pròleg de la batalla campal que es preparava.

Al plató no hi havia cap corbata. No hi havia tampoc els caps de llista d'ERC i JxCat, Oriol Junqueras i Jordi Sànchez, que a aquella hora eren ja a la seva cel·la a Soto del Real. Al costat de les dues candidates abillades de groc, el republicà Gabriel Rufián, la socialista Meritxell Batet, i el representant dels Comuns Jaume Asens vestien amb jaqueta fosca i camisa blanca, mentre la cap de llista de Ciutadans, Inés Arrimadas, eclipsada en el flanc dret per l'entrada triomfal d'Álvarez de Toledo, s'ha limitat a canviar l'ordre de la vestimenta: jaqueta blanca i brusa negra.

Carregada contra Sanchis

A les deu en punt ha començat la tempesta, en un plató amb aires de quadrilàter de boxa i on el primer a encaixar els cops de puny ha estat el moderador i director de TV3Vincent Sanchis. El programa ha arrencat amb Asens, Rufián i Borràs denunciant l'absència dels candidats d'ERC i JxCat. Batet ni tan sols ha citat aquesta circumstància.

I aquí ha arribat el primer directe a la mandíbula de Sanchis, amb la primera intervenció d'Álvarez de Toledo. La popular ha carregat sense embuts contra el que ha descrit com "l'anomalia" que, segons el seu parer hi ha a Catalunya. "Un exemple d'aquesta anomalia és vostè senyor Sanchis", ha ventat al director de TV3 a qui ha recordat que està acusat "per desobediència". La cap de llista ha denunciat que "es maltracta els catalans", que "s'adoctrina a les aules", que Carles Puigdemont és un "pròfug de la justícia", i Quim Torra, un "xenòfob".

L'atac no ha sorprès el director de TV3, que sense canviar el to ha advertit Álvarez de Toledo que ell no és candidat i que no té dret a rèplica. El resignat avís del moderador no ha servit, però, per fer desistir Arrimadas d'afegir-se a la via oberta per la candidata del PP. La política taronja ha denunciat que "la televisió pública de Catalunya és una maquinària independentista". "Vostè està reprovat pel Parlament des del 2017", ha retret a Sanchis lliurant-li una carta de dimissió perquè la signi.

"Jo la faria en un altre estil, però jo no estic debatent amb vostès", ha replicat el director de TV3 després de donar una ullada amb sornegueria a la carta que li oferia Arrimadas. "Comencem molt bé i amb molta força", ha ironitzat.

Una primera tanda d'anuncis s'ha convertit en la campana que ha marcat la pausa del combat. Quan minuts després s'ha reprès el debat, han estat Rufián i Borràs els qui han sortit a defensar Sanchis, mentre Álvarez de Toledo i Arrimadas competien en una cursa per interrompre els arguments dels independentistes.

La llengua, que en altres moments de la campanya s'ha convertit en un obstacle per a la candidata del PP, no ha estat impediment aquest cop. Álvarez de Toledo, nascuda a Madrid, però amb un particular accent modelat entre la infància a Londres i l'adolescència a Buenos Aires, ha mostrat que la seva vinculació, per via de matrimoni, amb un dels cognoms històricament més potents de la burgesia barcelonina li ha servit, si més no, per poder seguir les intervencions sense cap problema. És més, ha provocat que gairebé tots els candidats fessin alguna incursió en el castellà.

Amenaça del 155

El debat en el primer bloc, dedicat a la situació política a Catalunya, ha estat molt viu. Tant que en alguns moments semblava escapar-se de les mans del moderador. Rufian tutejava els candidats, mentre la resta optaven per parlar de vostè.

No hi ha hagut novetats en aquest primer bloc. Batet ha deixat clar que l'autodeterminació no té cabuda a la Constitució, mentre Cayetana li reclamava respostes sobre si el PSC està disposat a indultar els independentistes -"la pregunta de l'indult que la respongui porfa", reclamava-, i Arrimadas portava al plató de TV3 llaços grocs "contaminants" recollits en un parc infantil.

"La gent està farta de discussions, d'amenaces, de 155", advertia Rufian tot cridant a la "calma" a Arrimadas i retraient-li les seves constants interrupcions. Borràs ha interrogat les forces unionistes si tenen intenció de tornar a suspendre l'autonomia, advertint-los que "el 155 és allò més negatiu que ha viscut Catalunya". El candidat dels Comuns s'ha sumat a la denúncia de l'estratègia de confrontació de Cs, i ha buscat sovint el cos a cos amb el republicà, en un intent de tallar la fuga de vots cap a ERC que apunten les enquestes.

Batet, entre PP i ERC

Igualment Batet, embrancada a els sondejos en una cursa entre ERC i Comuns, ha hagut de batallar durant tota la nit per no quedar atrapada entre la cap de llista popular que li reclamava una resposta a la pregunta de si pensen indultar els independentistes, el republicà Gabriel Rufián que li demanava si estava d'acord amb l'empresonament de Jordi Cuixart, i Asens que l'interrogava sobre si el PSOE pensa pactar amb Cs.

La dualitat entre independentistes i unionistes s'ha reproduït també en el bloc econòmic. També la dinàmica entre PP i C's. Cayetana ha denunciat que cada dia fugen quatre empreses de Catalunya pel procés -"La Caixa va celebrar l'altre dia la seva Junta General a València", ha il·lustrat- mentre que Arrimadas comparava el procés amb el Brexit.

No hi ha hagut tensió entre ERC i JxCat en cap moment del debat. Han evitat l'enfrontament. Per contra, Borràs ha protagonitzat un cara a cara amb Batet i ha acusat el PSOE de retallar "sempre" en qüestions socials i que "quan el Parlament de Catalunya legisla sobre determinades qüestions socials, sistemàticament són portades al TC".

El PP parafraseja el Rei

Fins a la darrera intervenció, l'anomenat minut d'or, Arrimadas ha carregat contra TV3 abans d'advertir que “el futur d’Espanya no el decidiran ni Torra ni Otegi”. Álvarez de Toledo ha dedicat aquest darrer minut a recollir les paraules del Rei el 3-O i proclamar que “no estan sols” aquells catalans que volen continuar formant part d’Espanya.

Batet ha cridat a “refer el consens” amb una majoria del PSOE i Borràs ha apel·lat a la unitat dels independentistes. Rufian ha reivindicat exiliats i empresonats per advertir que cal “enviar un missatge al món: que l'independentisme guanyi aquestes generals als seus carcellers”. Ha tancat aquest darrer minut Asens, reivindicant el vot del 15-M, de les lluites ecologistes i contra els desnonaments, però també el de l'1-O.