Se l'havien preparat a consciència i alguns han afinat més que altres en un debat que se'ls ha acabat fent llarg a la majoria. Només dos dels sis caps de llista repetien, casualitat o no, són els dos amb més opcions de guanyar les eleccions generals de diumenge a Catalunya, Gabriel Rufian (ERC) i Meritxell Batet (PSC). De fet, conscients de què diuen les enquestes, una de les grans batalles ha estat entre tots dos. En canvi, JxCat i ERC han signat un pacte de no agressió, igual que han fet a l'altra banda les candidates del PP i de Cs. 

També ha estat el primer debat de la història amb més dones que homes, quatre candidates per dos candidats. És sens dubte la bona notícia, tot i que per dir-ho tot, durant les dues hores i mitja no s'ha parlat de feminisme. I per damunt de tot, un color dominant, el groc. El del vestit fetitxe de Laura Borràs (JxCat), el tros de plàstic d'un llaç que Inés Arrimadas ha arrencat abans d'arribar a TV3 per exhibir-lo durant el programa i també el del jersei de Cayetana Álvarez de Toledo, que indubtablement és qui amb la seva actitud desafiant ha marcat el to crispat durant bona part del temps. Un clima que ha incomodat el representant dels comuns, Jaume Asens

Cayetana, aznaritzada

Ha entrat en tromba. Compleix a la perfecció el paper pel qual va escollir-la Pablo Casado. De l'escola Aznar, tenia clara la missió: foc a discreció. Tan bon punt ha obert la boca ha carregat amb contundència contra el moderador, el director de TV3 Vicent Sanchis. Venia amb el repertori habitual dels seus mítings: adoctrinament a les aules, cop d'estat, supremacisme independentista, Torra xenòfob. Amb el seu to provocador ha irritat tots els seus rivals sense excepció. Especialment contundent amb Rufian, Borràs i Batet. A Arrimadas i Asens pràcticament els ha ignorat. 

Arrimadas, passada de voltes

Fora de joc amb la presència de Cayetana Álvarez de Toledo. Acostumada a tenir camp per córrer i jugar pràcticament en solitari, la líder de Ciutadans ha perdut l'exclusiva de la lluita contra l'independentisme. I avui ha anat a roda de la candidata del PP. Com li ha passat a Rivera en els dos debats a quatre amb Pedro Sánchez, Pablo Casado i Pablo Iglesias, ha pecat d'histrionisme. I com ell, venia amb atrezzo. Un tros de llaç groc arrencat d'un parc infantil i una proposta de carta de dimissió per al director de TV3. Al llarg de les més de dues hores i mitja de debat s'ha dedicat a interrompre en diverses ocasions les converses de la resta, apuntant comentaris a peu de pàgina. El missatge que ha deixat més clar és que de cap manera Cs farà president Pedro Sánchez. 

Rufián, amb el fre de mà

Amb la marxa de Joan Tardà, Gabriel Rufián ha assumit que ha d'adoptar una actitud diferent, més moderada, que ha de deixar de ser el punky, tal com ho verbalitza ell mateix en cercles més íntims. Al debat d'avui s'ha aturat per agafar aire en més d'una ocasió per no passar-se de frenada i projectar així una imatge de serenor i confiança a l'electorat. El cap de files d'ERC ha mirat de pescar vot a comuns i al PSC i per això ha focalitzat l'intercanvi de retrets amb Asens i, sobretot, amb Batet. Rufián ha adreçat diverses preguntes a la candidata socialista que han quedat sense resposta. 

Batet, amarrategui

La ministra de Pedro Sánchez ha fet de Pedro Sánchez. Aguantar la posisció, enfortir la línia de defensa i desviar els atacss. La candidata del PSC ha evitat respondre clarament les preguntes directes que li han formulat els seus rivals. "Indultarà els presos colpistes?", li ha demanat Cayetana. Resposta de manual, de manual de resistència de Sánchez. "Hem de respectar la separació de poders". "Què li sembla l'empresonament de Jordi Cuixart?", ha preguntat Rufián a Batet, i ella ha tocat el violí, igual que davant l'eterna pregunta sense resposta d'aquesta campanya electoral: "Pactarà el PSOE amb Cs?". Arrimadas s'ha encarregat de respondre per ella. 

Borràs, prudent

Debutava en un debat electoral d'aquesta transcendència i ha preferit no fer experiments. L'exconsellera de Cultura ha mirat de ser didàctica i no allunyar-se del guió de les consignes de campanya. La frase que millor ho sintentitza és la que manlleva sovint de Muriel Casals, "per tenir un estat del benestar primer hem de tenir un estat" ha estat el denominador comú de totes les seves intervencions. Conciliadora, ha evitat el cos a cos amb ERC i ha dirigit les crítiques al PSC, el PP i Cs per denunciar la repressió contra l'independentisme. No ha perdut el somriure en tota l'estona i se l'ha vist passar fred. 

Asens, desdibuixat

De memòria. Fins i tot el moderador li ha agraït passades dues hores del debat que "m'hagi recordat que vostè hi era". A la tarda, el candidat dels comuns ha plantat Pablo Iglesias, que avui ha viatjat fins a Barcelona per fer-li costat en un míting. S'ha quedat estudiant pel debat i tenia la lliçó ben apresa. Educat, s'esperava més suavitat a les formes dels seus contrincants. Se l'ha vist nerviós i sobretot, incòmode davant l'agressivitat d'alguns dels seus rivals.