“La falta de missatges anteriors al 16 d’octubre del 2024 a l’aplicació de missatgeria instantània WhatsApp es deu, fonamentalment, al buidatge o esborrat intencionat de tots els missatges continguts a les diferents converses, essent realitzada aquesta acció fins a dues vegades l’indicat dia 16 d’octubre”. És la contundent conclusió a la qual ha arribat la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil sobre el mòbil del fiscal general de l’Estat, segons figura a l’informe al qual ha tingut accés ElNacional.cat. Es constata així que Álvaro García Ortiz va esborrar els seus missatges el mateix dia que el Tribunal Suprem va obrir una causa contra ell per presumpta revelació de secrets en el cas d’Alberto González Amador, la parella d’Isabel Díaz Ayuso. En concret, l’UCO no ha trobat missatges anteriors al 16 d’octubre i revela que el missatge més antic és d’aquell dia a les 15.04 hores. El Suprem va comunicar als periodistes que obria una causa contra ell a dos quarts de deu.

Així mateix, l’UCO apunta que el fiscal general de l’Estat ha eliminat “recentment” el seu compte particular de Google. És el correu de Gmail al qual va demanar a la fiscal en cap provincial de Madrid que li enviés els correus entre el fiscal Julián Salto i l’advocat de González Amador. “La recuperació de dades d’interès en còpies de seguretat emmagatzemades al servei de Google Drive no ha estat possible a causa de l’eliminació deliberada del compte de Google associat a aquest servei”, apunta l’UCO. “Segons indica el mateix proveïdor de serveis, ha estat eliminat recentment i potser es pot recuperar”, afegeix. Com ja havia quedat demostrat prèviament, el fiscal general de l’Estat va canviar de mòbil el 23 d’octubre. “Tota la informació que conté el telèfon amb anterioritat a aquesta data es considera informació procedent d’aquest dispositiu o altres dispositius utilitzats amb antelació, podent obtenir la informació de còpies de seguretat restaurades al terminal analitzat”, relata. Ara bé, “no és possible recuperar missatges esborrats anteriors al 16 d’octubre, ja que mai han existit al dispositiu analitzat”, rebla.

Va ser a finals de desembre quan la Guàrdia Civil va trobar “zero missatges” en aplicacions de missatgeria instantània del telèfon del fiscal general de l’Estat entre el 8 i el 14 de març, cosa que va impedir a l’UCO analitzar les converses de WhatsApp dels dies clau de la filtració del correu en el qual Alberto González Amador reconeixia que havia comès dos delictes fiscals. Posteriorment, la Fiscalia va relatar que Álvaro García Ortiz va esborrar els missatges fruit d’un “esborrament cíclic” per motius de seguretat i de protecció de dades i la Guàrdia Civil va concloure que va canviar de telèfon set dies després que el Suprem l’encausés. Quan va declarar com a investigar, el fiscal general de l’Estat va justificar que el seu mòbil té dades “ultrasensibles”.

“No hi ha cap trucada fora de l’àmbit de la Fiscalia” durant la tarda/nit de la filtració

Un altre dels elements que analitza la Guàrdia Civil són les trucades d’Álvaro García Ortiz entre el 8 i el 14 de març (la nit del 13 de març va ser quan va transcendir als mitjans de comunicació el correu en el qual González Amador reconeixia els delictes fiscals). L’UCO ressenya que el 13 de març a la nit, després de la notícia que va publicar El Mundo, l’única trucada de fora de la Fiscalia que va rebre Álvaro García Ortiz va ser del periodista de la Cadena SER Miguel Ángel Campos, que no va aconseguir contactar amb ell perquè en aquell moment estava parlant amb la fiscal en cap provincial de Madrid, Pilar Rodríguez. “No hi ha cap trucada, ni intent de comunicació amb aquest terminal del Fiscal General de l’Estat, tret d’aquesta, fora de l’àmbit de la Fiscalia durant tota la tarda/nit en la qual es desenvolupen aquests esdeveniments, almenys per aquest mitjà”, conclou l’UCO.

“Les dades del meu mòbil són ultrasensibles, no em puc permetre el luxe d’abandonar-lo, perdre’l o que arribi a mans de tercers”

Fa quinze dies, quan va declarar com a investigat, el fiscal general de l’Estat va justificar que l’esborrament del seu mòbil: “Acull informació que, per descomptat, pot afectar la seguretat d’aquest país i crec que hi ha molt poques autoritats a Espanya que puguin tenir al seu telèfon mòbil tanta informació”, va defensar. Així mateix, va destacar que conté una “quantitat de dades i d’informacions absolutament inimaginables” i va argumentar que ho esborra tot d’una manera “absolutament regular” perquè les dades del seu dispositiu són “ultrasensibles”. “Jo no puc permetre’m el luxe d’abandonar, perdre o que arribi en mans de tercers un terminal amb la informació que tinc”, va reblar.

📝 El fiscal de l’Estat va justificar al Suprem que va esborrar el seu mòbil perquè hi té dades “ultrasensibles”

 

Tot això el va portar a esborrar els missatges per dos motius: exercia el seu “lliure dret” a fer servir el seu mòbil com vulgui i és una “imposició legal” establerta pel Reglament de Protecció de Dades de la Unió Europea, la Llei de Protecció de Dades espanyola i la Instrucció 2/19 de la Fiscalia General de l’Estat. “Hi ha un principi bàsic en les dades, que és el de no conservació quan no són necessàries, perquè les dades són un patrimoni i si circulen per llocs que no deuen, són un perjudici immens”, va argumentar. I va desmentir que esborrés els missatges per eliminar proves: “Si jo hagués volgut ocultar dades, hauria canviat quan s’eleva l’exposició raonada del Tribunal Superior de Justícia de Madrid o quan el Suprem accepta l’exposició raonada”. “No anava a exposar les meves dades durant sis dies a la lleugera”, va concloure.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!