La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha assenyalat que el principal comissionista del cas Koldo, Víctor de Aldama, "es va valer de la seva relació" amb l'exministre de Transports, José Luis Ábalos, i el seu assessor, Koldo García, per "influir en la concessió final del rescat d'Air Europa". La UCO detalla la presumpta implicació d'Ábalos en el rescat de l'aerolínia a través dels missatges obtinguts en els telèfons intervinguts dels imputats, segons consta en l'informe de 232 pàgines remès aquest dijous al jutge Ismael Moreno, al qual ha tingut accés EFE. De les converses analitzades, es desprèn que Ábalos es va reunir amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra d'Economia, Nadia Calviño, per tal de negociar un nou crèdit ICO per a l'aerolínia, que ja havia rebut un préstec de 141 milions. 

El 8 de juliol del 2020, Aldama diu al conseller delegat de Globalia, Javier Hidalgo, corporació propietària d'Air Europa, que impulsaria una reunió "amb la ministra", en referència a Calviño. Una setmana més tard, en un altre missatge, l'informa que es produirà la reunió: "Demà a primera hora hi ha l'1, la d'Hisenda i ell. I està presa la decisió que es dona (el crèdit ICO), però demà quan estigui amb ell et dic". Els investigadors apunten que en aquesta reunió, el 16 de juliol, s'haurien reunit Sánchez, a qui l'aconseguidor de la trama Koldo identifica com "l'1"; Calviño — a qui denomina "la d'Hisenda" per confusió amb Economia, ja que la cartera d'Hisenda l'ostentava, igual que en l'actualitat, María Jesús Montero—, i Ábalos. El mateix dia, Aldama i Hidalgo també haurien anat al ministeri amb l'objectiu de "mantenir una reunió amb Ábalos", però segons es desprèn dels missatges interceptats, els agents conclouen que "abans" de produir-se la trobada "Koldo informava que l'exministre estava mantenint una reunió amb Calviño". 

Després d'haver mantingut aquesta presumpta trobada amb Ábalos, Aldama informa Koldo en un missatge que Hidalgo està "més tranquil" després que aquest hagi rebut un missatge del ministre en el qual li trasllada que Calviño li ha confirmat que la setmana següent estarà enllestit l'ICO. "Sembla que tot ha servit", hauria dit Ábalos a Hidalgo. L'endemà,  Aldama va escriure al conseller delegat de Globalia per comunicar-li l'"estat de situació": "Em diu K que ja li ha trucat l'1, així que quan sàpiga et dic si ha servit la trucada", va avisar. La UCO dedueix a partir d'aquest missatge que "el president del govern espanyol s'hauria posat en contacte amb Ábalos, però aquest últim encara no hauria comentat res a Koldo". Els investigadors de la Guàrdia Civil conclouen que per motius que no desconeixen, finalment es va acordar que seria la SEPI l'encarregada de proveir fons a Air Europa.

El 4 d'agost, Aldama deixa un nou comentari a Hidalgo: "El ministre està en aquest moment amb el president al Consell, sortint li explica la situació i ens truca fins i tot amb el president". Posteriorment, el comissionista explica que "tenia intenció de posar-se en contacte" amb el secretari d'Estat d'Infraestructures, Pedro Saura, dependent d'Ábalos, indicant que "divendres tindrien un esborrany de les condicions del rescat".  Sis dies més tard, Aldama informa la secretària d'Hidalgo que el rescat està aprovat, tot i que el Consell de Ministres no va aprovar els 435 milions d'euros fins al 3 de novembre.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!