La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil sosté en un nou informe entregat al jutge del cas Koldo que l'empresari Víctor de Aldama era el "nexe corruptor" que connectava "de manera premeditada i amb intencions clarament espúries" el Ministeri de Transports amb la trama. El document de 87 pàgines afirma que les societats "no només li proporcionaven beneficis econòmics directes derivats de la penetració en el Ministeri" que llavors capitanejava José Luis Ábalos, sinó que també eren utilitzades com a “vehicles per a efectuar pagaments il·lícits o obsequis amb la finalitat d'assegurar la complicitat d'uns certs treballadors públics".

L’informe també sosté que és evident el “poder” que tenia De Aldama, perquè “va aconseguir infiltrar la seva presumpta organització criminal dins dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat” a través de la col·laboració activa de Rubén Villalba, l’agent de la Guàrdia Civil destinat a Veneçuela i que va ser detingut pel cas Koldo. La UCO també destaca que Villalba hauria rebut una contraprestació econòmica amb la finalitat d’assegurar la protecció i la continuïtat de la presumpta organització criminal a través de dos eixos: garantir la seguretat interna o orgànica dels seus membres —cosa que inclou les comunicacions i la seguretat personal— i també garantir la seguretat externa, que comporta “protegir els actes de corrupció propis de l’operativa delictiva”.

De Aldama, detingut el passat dilluns

Víctor de Aldama ja va ser notícia fa dos dies, quan la Guàrdia Civil el va detenir en una operació dirigida per l'Audiència Nacional en coordinació amb la Fiscalia Anticorrupció, per un suposat frau a Hisenda de més de 182 milions d'euros en el sector dels hidrocarburs. Aldama hauria fet el paper de "mediador" en aquesta trama de frau que hauria disparat beneficis milionaris en menys de dos anys.

Als investigats se'ls vincula una sèrie d'entramats societaris instrumentals, utilitzats tant per al frau contra Hisenda com per al blanqueig dels fons il·lícitament obtinguts. Segons apunta el Ministeri Fiscal, ho feien a través de "posicionar-se en determinats estaments de poder, aconseguint una alta capacitat de corrupció sobre funcionaris de l'Administració pública".

La declaració d’Óscar Puente, descartada per ara

Fa uns dies, el jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno no va acceptar, almenys de moment, citar a declarar com a testimoni a l’actual ministre de Transports, Óscar Puente, per haver encarregat una auditoria interna per aclarir les comissions cobrades en la venda de mascaretes durant la pandèmia.

L’associació Liberum, que exerceix d’acusació popular, havia demanat l’interrogatori de Puente. En una de les tres resolucions, el magistrat només va aprovar citar altres responsables sol·licitats i, pel que fa al ministre Puente, sense citar-lo, precisava que “en aquest moment processal no precedeix”. En concret, el jutge va aprovar les testificals "a fi d'esclarir la falta de justificació de la recepció de les màscares" en els contractes de subministrament atorgats per Ports de l'Estat i ADIF a Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas SL.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!