La Unitat de Delinqüència Econòmica i fiscal de la Policia (UDEF) hauria trobat indicis que vinculen el marit de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, Ignacio López del Hierro, amb una xarxa d'intermediació i cobrament de comissions a l’Àfrica. Així ho afirma l’organisme policial en un informe de 71 pàgines amb data del passat 5 de maig, on també apunta a gestions de la família Pujol amb la mateixa trama africana.

Tal com avança eldiario.es, els investigadors han analitzat els contractes d'una xarxa de societats que presumptament haurien desviat fins a 92 milions de dòlars de fons públics espanyols per pagar comissions a funcionaris i autoritats de països en vies de desenvolupament. A canvi, haurien rebut adjudicacions d’infraestructures i obra pública a empreses espanyoles.

L'informe de la UDEF, incorporat al cas Pujol, descriu un mètode il·legal de pagament de comissions molt similar al que utilitzaven els investigats per corrupció dels cas Mercasa i del Canal d'Isabel II. D’altra banda, el text dedica una especial atenció a CESCE, el Consorci Espanyol d’Assegurança de Crèdit a l'Exportació, una institució que compta amb l’aval de l'Estat per finançar inversions a l'estranger. El CESCE ja havia avalat les operacions de Mercasa a Angola.

L'empresa de Pimentel, una peça clau

L'informe de la UDEF cita també l'exministre conservador de Treball, Manuel Pimentel, quan es refereix a CESCE. Pimentel és soci en Globaltec, una societat que intervé perquè les empreses puguin aconseguir l'aval de CESCE. Es dóna el cas que el seu soci en aquesta empresa és Javier Valero, conseller delegat de CESCE i al qual ja es va vincular amb operacions sospitoses de l'entitat pública a República Dominicana. 

En un altre paràgraf de l'informe se cita l'exministre de Treball del primer Govern d'Aznar com a directiu d'una societat patrimonial, Almuzara 49 Estudis SL, a la qual "aniria desviant el repartiment de comissions".

Quantioses comissions

La unitat d'intel·ligència financera de la Policia parla d’una “modalitat de negoci compromesa, amb la ineludible intervenció de CESCE, que s’adheriria a la causa a través de les societats Ibadesa Exportacions i Ibadesa Servicios SA”. Entre els òrgans socials d’aquestes empreses, hi figuren José Joaquín Herrero Aleixandre, com a conseller, i José Herrero Egaña López de Hierro, nebot del marit de Cospedal.

L'informe enumera una llarga llista d'empreses que haurien participat en aquesta xarxa per cobrar "quantioses comissions", tot i que això “no significaria que totes les persones físiques involucrades actuïn sota una única unitat d'acció". En el llistat hi ha la societat Ibadesa Cat SL, on, segons l'informe policial, "haurien estat representats els interessos" de Jordi Pujol Ferrusola i Ignacio Javier Lopez de Hierro, entre d’altres.