Congelada momentàniament l'oficialitat del català a la Unió Europea, finalment aquesta qüestió no s'inclourà en el pròxim Consell d'Assumptes Generals de la UE del 29 de gener, segons ha avançat l'Ara i ha confirmat l'ACN. Diferents socis europeus han reiterat que necessiten "més informació" sobre el que podria suposar el reconeixement del català, el gallec i l'euskera a les institucions europees. A més, demanen una "proposta acompanyada d'una anàlisi sobre el seu potencial impacte administratiu, jurídic i financer".
L'oficialitat del català es porta discutint des del Consell de la UE celebrat el passat 19 de setembre. Espanya va prometre als estats membres que entregaria informes jurídics i financers sobre l’impacte econòmic i material que tindria la iniciativa, malgrat haver reiterat en diverses ocasions que l'estat espanyol assumiria el cost. Tanmateix, segons apunta el diari, encara no han rebut els documents necessaris per estructurar una decisió. Així doncs, la presidència analitzarà tota la documentació a escala tècnica i, per tant, no es discutirà en les pròximes reunions del Consell de la UE, ja que es preveu que tardin temps a publicar-se.
L'ordre d'Albares i el compromís belga
Just fa dos dies, aquest dimecres, el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel Albares, va instar els ambaixadors espanyols a defensar l'oficialitat del català en aquells països on són presents i a seguir treballant perquè les tres llengües siguin oficials a la UE. Ho va fer en l'obertura de la Conferència d'Ambaixadors que es va celebrar a Madrid i es va tractar d'un fet inèdit, ja que va ser el primer cop que el ministre donava instruccions en aquest sentit en una conferència com aquesta.
D'altra banda, ara fa un mes que Espanya va tirar la tovallola i va passar la pilota a Bèlgica. Després que la reforma del reglament lingüístic de la UE no se sotmetés a votació en l'últim Consell d'Afers Generals sota presidència espanyola, el secretari d'Estat d'Exteriors, Pascual Navarro, va subratllar que el debat seguia viu i va assegurar que la nova presidència belga seguiria treballant per aconseguir l'oficialitat del català. A més, va afirmar que tenia el compromís del Consell perquè el tema continués endavant. "Per descomptat, és un compromís del Consell", va sentenciar Navarro. Tanmateix, ja ha quedat descartat que aquest compromís se solucioni abans d'acabar el mes de gener i la llengua catalana encara haurà d'esperar per ser oficial en el bloc comunitari.