La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha estat clara: "El Regne Unit serà un tercer país amb qui mantindrem una col·laboració sense precedents, això és l'inici d'unes excel·lents relacions". El resultat aclaparador del partit conservador de Boris Johnson a les eleccions britàniques certifica que volen Brexit. La majoria ha decidit un camí i la seva definició fa que la Unió Europea respiri tranquil·la: ara tothom sap què toca fer. Per això, des de la Comissió demanen que Gran Bretanya es doni pressa a fer efectiva la seva sortida.
Europa ja pronosticava viure enfangada en un altre 2020 carregat d'incerteses i la ratificació per la via ràpida de les eleccions permetrà que surtin del club comunitari el proper 31 de gener. Tots contents i amb la intenció de fer una sortida ordenada. El mateix president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, ho ha especificat després de la reunió a Brussel·les: "Pels mercats, el millor és sortir ordenadament". A l'altra banda, Boris Johnson també es treu de sobre l'herència rebuda per Theresa May i la dependència dels unionistes amb el nord d'Irlanda que tenien fins ara.
Després de més d'un any de bloqueig en el Parlament britànic, la majoria de Johnson li dona la plena llibertat per aconseguir un acord amb la Unió Europea prèviament avalat per la Cambra dels Comuns. Des del Consell Europeu, Charles Michel també ha felicitat Johnson i ja li fa pressa perquè marxi: "El Parlament britànic ha de votar com més aviat millor" l'acord que van segellar el passat mes d'octubre. Les dates ja estan marcades i ara toca establir quines relacions tindran un cop es faci efectiu.
Gran Bretanya i UE: lligades pel comerç i la seguretat
Les relacions que la UE i Gran Bretanya puguin tenir d'ara endavant estaran centrades en els lligams comercials, "lliure d'aranzels, quotes i competència deslleial" i també la cooperació en matèria de seguretat seguint "els vincles ja existents". Per tant, Von der Leyen considera que el camí ja està aplanat i tan sols es tracta de marcar les noves línies a seguir. Malgrat les bones intencions, les converses es preveuen complexes. Johnson es nega a demanar una extensió del període de transició i Von der Leyen creu que amb tanta pressa és tot un repte: "Tenim poc temps, onze mesos per negociar no només un acord de lliure comerç, sinó també l'educació, el transport o la pesca".
Malgrat tot, el missatge és positiu i s'agafen al refrany de quan es tanca una porta, s'obre una finestra. Consideren que és l'inici "d'una relació excel·lent entre veïns", sabent que també serà un dur competidor, com ja va advertir la cancellera alemanya Angela Merkel.