La decisió d'Algèria de suspendre el tracta d'amistat amb Espanya no només ha generat preocupació a l'Estat espanyol, sinó també a la Unió Europea. La Comissió Europea ha considerat "extremadament preocupant" la suspensió d'aquest tractat i ha demanat al país africà a tirar enrere la seva decisió. "Apel·lem a Algèria a fer marxa enrere en aquesta decisió", ha declarat el portaveu en cap de la Comissió Europea, Eric Mamer, a la roda de premsa diària de la institució aquest dijous.
La portaveu comunitària d'Exteriors comunitària, Nabila Massrali, ha considerat aquest pas "extremadament preocupant" i ha recordat que Algèria, a qui ha instat a "revisar la seva decisió" és un "soci important de la Unió Europea" a la Mediterrània i "clau per a l'estabilitat" d'aquesta regió". "Estem revisant l'impacte d'aquesta decisió i considerant el diàleg i els canals diplomàtics", va assenyalar Massrali, que va precisar que el diàleg que recolza la Comissió Europea seria entre Madrid i Alger i que Brussel·les està treballant amb Espanya per "trobar solucions als desacords" actuals", segons informa Efe.
Resposta pel gir sobre el Sàhara Occidental
Algèria va anunciar la suspensió del tracte d'amistat amb Espanya com a resposta al canvi diplomàtic del govern de Pedro Sánchez va fer respecte al Sàhara Occidental, quan fa unes setmanes va decidir aïllar-se amb la postura del Marroc. Aquest canvi insòlit i inesperat de La Moncloa ha recollit moltes respostes negatives dins i fora de les fronteres espanyoles. Algèria va mostrar el seu desacord ràpidament i va començar a posar en marxa limitacions comercials amb l'Estat espanyol.
Els primers moviments de represàlia algerians van ser relativament discrets, ara, però, la suspensió del tracte fa la crisi diplomàtica clara i palpable. Tant que ha fet saltar les alarmes a Brussel·les. Per la seva banda, el president algerià, Abdelmadjid Tebboune, s'ha mostrat ferm en la seva decisió: "Les autoritats espanyoles han emprès una campanya per justificar la posició que han adoptat sobre el Sàhara Occidental, una violació de les seves obligacions legals, morals i polítiques com a poder administrador del territori que pesen sobre el Regne d'Espanya".
Espanya manté la calma amb el gas
La decisió d'Algèria arriba en plena crisi energètica i una de les importacions algerianes que més preocupen és el seu gas, el qual Espanya necessita. Tot i això, el govern de Sánchez ha fet una crida a la calma. El ministre d'Afers exteriors, José Manuel Albares, ha informat aquest dijous que el govern està analitzant les conseqüències de la decisió d'Algèria de suspendre el tractat d'amistat amb Espanya i donarà una resposta "serena, constructiva, però ferma" en favor dels interessos espanyols.