Espanya no ha demanat cap pla d'ajudes a la Unió Europea per al sector turístic més de mig any després que esclatés la pandèmia de la Covid-19. Així ho va assegurar la vicepresidenta de la Comissió Europea, Margrethe Vestager, en una resposta oficial a l'eurodiputat de Cs i expresident de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, segons ha avançat El Mundo.

És a dir, mentre ja hi ha altres estats que han començat la presentació dels seus projectes d'ajudes -una desena ja han rebut llum verda-, l'equip que lidera la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, ni tan sols s'ha posat en contacte amb Brussel·les perquè autoritzi aquestes ajudes, tot i les peticions del sector.

Aquestes ajudes requereixen l'aprovació de la Comissió Europea per tal que no es vulneri la lliure competència, però amb motiu de la pandèmia aquest aval és més fàcil d'aconseguir. Vestager ja va confirmar el passat juliol que l'Executiu de Pedro Sánchez no havia sol·licitat l'ajuda, tot i la promesa feta per ell mateix un mes abans de distribuir un pla d'impuls per al sector de 4.250 milions d'euros.

En declaracions al diari espanyol, Bauzá ha criticat l'absència de mesures: "És una cadena d'enganys. És vergonyós. És la segona vegada que pregunto i que obtinc la mateixa resposta, quan tants altres països estan presentant i veient aprovats els seus plans per potenciar el seu sector turístic", ha criticat.

La insuficiència de les mesures generals

A la resposta, Vestager s'ha afanyat a matisar que sí que ha aprovat a Espanya plans d'ajudes generals -com a altres països- que beneficien el sector, com les mesures d'aplaçament fiscal o les ajudes a autònoms. També ha aprovat la creació del Fons de Suport a la Solvència espanyol, que invertirà a través d'instruments de deute i recapitalització a empreses de tots els tamanys i sectors. 

Tanmateix, la Cambra de Comerç d'Espanya va emetre un comunicat en el qual denunciava que les mesures generals preses fins ara no són suficients i reclamava un pla específic. "La Cambra d'Espanya reitera en el mateix la seva sol·licitud de mesures específiques i urgents per al sector amb el fi de garantir la seva supervivència que, en definitiva, afecta a la recuperació del conjunt de l'activitat econòmica del país", va afirmar l'entitat.