Nova reunió, nou silenci. La Unió Europa ha celebrat aquest dimarts al matí una nova reunió del Consell d'Afers Generals a Brussel·les, l'òrgan encarregat d'abordar la qüestió de l'oficialitat del català. Només que avui, novament, no ho ha fet. A l'ordre del dia de la trobada, hi havia programat tractar temes relacionats amb Ucraïna, seguretat i defensa, competitivitat, relacions exteriors i el pròxim cicle institucional, però cap menció del règim lingüístic de la UE, com sí que s'havia produït en ocasions anteriors. D'aquesta manera, la reunió del Consell d'Afers Generals ha esquivat aquesta qüestió perquè no s'havia portat a l'agenda.
Malgrat aquest silenci, que significa una dilatació de temps a l'hora de resoldre aquest punt, el secretari d'estat per a la UE del govern espanyol, Fernando Sampedro, ha rebutjat fixar "terminis" per aconseguir l'oficialitat del català. En aquest sentit, a l'arribada de la reunió dels ministres europeus, el representant espanyol ha descartat cap preocupació per com de lenta està evolucionant aquesta qüestió, sinó que s'ha mostrat "molt optimista" al respecte. "Cada cop hi ha més retorns positius", ha dit Sampedro, en relació amb les converses que ha mantingut el govern espanyol amb els seus socis europeus.
Així, ha afirmat que l'executiu de Pedro Sánchez "no interromprà" els seus esforços per aconseguir l'objectiu final, i que continuarà "defensant" la necessitat de fer oficial el català, el basc i el gallec a les institucions de la UE. Segons Sampedro, hi ha una "majoria d'estats membre que han entès" que l'oficialitat de les tres llengües és "una qüestió d'identitat nacional" d'Espanya i que "mereix el respecte de la resta d'estats membre", ha assegurat. A més, el secretari d'estat espanyol ha insistit que no hi ha "cap dificultat" ni pràctica ni legal ni d'establiment de "precedents" que impedeixi tirar endavant la petició.
L'última reunió va durar menys de 10 minuts
En l'última reunió ordinària del Consell d'Afers Generals, la del 19 de març, sí que va abordar-se l'oficialitat del català. Ara bé, es va fer tan sols com a "punt d'informació" per tal de fixar l'estat de la qüestió, en què el govern espanyol va exposar la seva proposta sense que hi hagués cap rèplica per part de la resta de socis europeus. D'aquesta manera, el punt sobre el català va allargar-se menys de 10 minuts, període de temps en el qual el govern espanyol va fer arribar a la resta de representants un memoràndum en el qual recordava que la UE ha de "respectar la identitat nacional dels estats membre" i que, en el cas d'Espanya, això inclou "la diversitat lingüística".