La Unió Europea ha acordat un paquet d'ajudes de 7.400 milions d'euros per Egipte en els pròxims quatre anys amb l'objectiu de reforçar la seva "associació estratègica" i contribuir a la millora econòmica del país. Després de mesos de negociacions, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, juntament amb els líders polítics d'Itàlia, Grècia, Xipre, Àustria i Bèlgica, han signat aquest diumenge un nou acord d'associació amb el president egipci, Abdel Fatah al-Sisi, que "reforça els vincles" entre Brussel·les i el Caire en l'àmbit de la seguretat, l'energia, i especialment, el migratori. De fet, uns 200 milions es destinaran exclusivament a subvencions per al "control de la migració il·legal" a Europa. De la resta, uns 5.000 milions es repartiran en forma de préstecs per a l'assistència macrofinancera, 1.800 milions es destinaran a inversions i projectes bilaterals, i 400 milions més en subvencions directes. 

"L'associació entre la Unió Europea i Egipte és d'una importància crucial", ha afirmat Von der Leyen en una roda de premsa conjunta al Caire, en la que especialment ha destacat la "fita històrica" que suposa aquest acord en matèria migratòria, i que facilitarà que Egipte "continuï dedicant-se plenament a controlar la immigració il·legal i la gestió de fronteres". Al-Sisi, per la seva banda, ha celebrat que el pacte "eleva" les relacions amb la UE i  ha confirmat el seu compromís en la "lluita" contra el fenomen migratori. En aquest sentit, el president egipci ha recordat que al seu país hi ha al voltant de 9 milions d'estrangers, i que des del 2016 han treballat per impedir una sortida massiva cap a Europa d'aquests refugiats, que fugen dels conflictes de Síria, Iemen o el Sudan. 

A la firma del pacte també han assistit el primer ministre belga, Alexander De Croo, el president de Xipre, Nikos Christodoulides, el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, el primer ministre austríac, Karl Nehammer, i la primera ministra d'Itàlia, Giorgia Meloni. Tots ells han assenyalat la importància de l'"estabilitat i la prosperitat" d'Egipte per al continent europeu, especialment en un moment complicat a l'Orient Mitjà que s'ha agreujat amb la guerra a Gaza. En aquest sentit, Al-Sisi ha aprofitat per demanar als líders europeus que "s'esforcin més per aconseguir un alto el foc" a la regió palestina. Al seu torn, Von der Leyen ha expressat la seva preocupació davant una "ofensiva a gran escala" d'Israel a Rafah i ha defensat un alto el foc que permeti l'alliberament d'ostatges i l'arribada d'ajuda humanitària Gaza.

Crítiques de les ONG 

Diverses organitzacions humanitàries, com ara Human Rights Watch, han criticat la signatura d'aquest pacte per "premiar un règim autoritari". "La plantilla és exactament la mateixa que la dels acords fallits de la UE amb Tunísia i Mauritània: aturar la immigració i ignorar els abusos", denuncia l'ONG, que ha recordat que Al-Sisi va accedir al poder a través d'un cop d'estat el 2013 i que governa el país amb un "puny de ferro" que reprimeix durament els opositors. Davant les crítiques, Von der Leyen ha assegurat que l'acord també contempla "promoure la democràcia i els drets humans". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!