La Unió Europea celebrarà el 9 de setembre una reunió extraordinària per abordar la forta pujada de preus de l'energia. La cimera ha estat convocada per la presidència txeca de la Unió Europea i l'acollirà la capital d'aquest país, Praga. Segons ha afirmat el primer ministre de la República Txeca, Peter Fiala, es vol preparar una "intervenció d'emergència" al mercat elèctric per esmorteir l'augment dels preus. "S'ha arribat a un consens sobre la necessitat de ficar els preus en l'arquitectura de l'energia de la UE", ha afirmat el polític conservador en una roda de premsa, després de reunir-se amb el seu homòleg alemany, Olaf Scholz.
En aquest sentit, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha defensat les paraules de Scholz i Fiala. També ha apostat per una reforma del mercat elèctric europeu, després d'assenyalar que es va dissenyar "per altres circumstàncies" i que està darrere dels preus "desorbitats" que es paguen en el context d'una guerra a Ucraïna en lligar el preu del gas a altres energies. "Va ser desenvolupat per a diferents circumstàncies, per això ara estem treballant en una intervenció d'emergència i una reforma estructural del mercat elèctric", ha assenyalat Von der Leyen.
El cap del Govern de la República Txeca ha recordat que, fins fa a penes unes setmanes, entre els socis comunitaris dominava un rebuig a intervenir en el procés de formació de preus de l'energia, alguna cosa que ha canviat després del fort encariment que ha creat una "situació insostenible". El que ha passat en els passats dies i setmanes fa necessària, tant per a Berlín com per a Praga, "algun tipus d'intervenció", ha reconegut Fiala, qui ha considerat possible un "deslligament dels preus de l'electricitat, dels preus del gas".
Per a Scholz, els actuals preus de l'energia són "injustificats, perquè els costos de generació no són tan alts", la qual cosa porta a Alemanya a demanar "un canvi estructural que contribueixi al fet que els preus baixin amb rapidesa". Es tracta d'assegurar el subministrament d'energia per a les empreses i particulars, la qual cosa s'ha aconseguit parcialment mitjançant la reactivació de centrals de carbó i construcció de terminals de gas líquid (LNG), per a així no haver de dependre del gas natural rus. Però ara, "després d'haver superat aquest primer treball, es tracta d'assegurar que els preus no siguin tan alts", ha recordat el socialdemòcrata en ressaltar la necessitat de consensuar un acord comunitari per a posar sostre al preu de la llum.
Preus rècord
El preu del gas natural va marcar un rècord històric aquest divendres a conseqüència de la por que suposa una possible aturada del subministrament per part de Rússia. En els darrers mesos el preu del gas natural ha anat augmentant sense aturar-se més d'un 10% diari i s'ha més que triplicat des de principis d'any. La setmana passada, la companyia de gas russa, Gazprom, va informar que tornaria a interrompre de nou els lliuraments de gas a través del gasoducte Nord Strem 1 del mar Bàltic durant 3 dies a partir del pròxim dimecres, 31 d'agost a causa de treballs de manteniment. Segons Gazprom, és necessari un manteniment renovat a causa de les turbines defectuoses. El temor que susciten aquestes tasques de manteniment és que puguin provocar una aturada total del subministrament.
Des de mitjans del mes de juny, l'empresa gasística ha anat tallant el subministrament de gas a Alemanya, primer al 40% de l'import original, i finalment al 20%, després del manteniment del mes de juliol, que es va allargar dues setmanes. Des d'aquell moment, només han passat 33 milions de metres cúbics de gas natural per la canonada. La crisi del gas natural a Europa es va agreujant, Noruega és un altre exemple de disminució de subministrament, a causa dels treballs de manteniment no programats arran d'uns problemes tècnics que s'han detectat als jaciments de gas.