Segurament poques vegades un cara a cara electoral havia tingut tan poc de debat i tant d’entrevista paral·lela. Ana Pontón (del BNG) i José Ramón Gómez Besteiro (del PSdeG) han respost a la invitació de Televisió Espanyola i han participat aquest dimecres en el darrer debat electoral de les eleccions del pròxim 18 de febrer. La notícia des de fa dies era l’absència del Partit Popular: no hi han assistit ni Alfonso Rueda, candidat del PP i actual president de la Xunta, ni cap representant de la seva formació. Això ha convertit el debat en un retret constant cap al “candidat absent”, una expressió que Pontón i Besteiro han repetit una vintena de vegades i que s’ha convertit en trending topic. La crítica a la incompareixença de Rueda ha aparegut des de bon començament. “Deixa la ciutadania gallega plantada i demostra una gestió sostinguda sobre mentides”, li ha etzibat Pontón. “Aquí falta un candidat, el candidat absent i un govern totalment absent els últims anys. O oculta quelcom o no té res a dir”, ha afegit Besteiro.

A partir d’aquí, s’ha succeït una concatenació d’intervencions de la líder del BNG i el candidat del PSdeG a preguntes del moderador. Xabier Fortes interrogava i Pontón i Besteiro contestaven, observant-lo a ell i sense mirar o interpel·lar l’altre candidat: “No han volgut discutir gaire”, ha verbalitzat Fortes al final. Ha sigut una mena d’assaig general de la coalició que pot sortir el diumenge de les urnes en el qual Pontón i Besteiro han coincidit a abanderar els aires de canvi. La candidata del BNG ha subratllat que “un govern no és bo o dolent en funció del nombre de partits que el formen”, ha afirmat que la ciutadania decidirà si vol “un govern amb un sol partit o diversos partits” i s’ha mostrat “encantada de ser presidenta d’un govern que representi la pluralitat”. Per la seva banda, el candidat del PSdeG ha asseverat que “s’albira i es palpa” que Galícia camina cap a “un govern de progrés que no pot canviar ningú”.

Tenir “les mans lliures” o mirar “més cap a fora que cap a dins”

Malgrat l’absència del PP, la llei d’amnistia ha tret el cap tangencialment durant el debat. L’ha mencionat Besteiro per retreure al PP que, mentre els populars “criticaven el govern d’Espanya i els independentistes, estaven negociant l'amnistia i l’indult per Puigdemont”. “Vergonya els hauria de fer”, ha reblat. A l’apartat dels pactes, el candidat del PSdeG ha volgut deixar clar que és “socialista i no nacionalista” i ha apel·lat a “mirar més cap a fora que cap a dins”. La rèplica de Pontón ha sigut presumir de tenir les “mans lliures per defensar l’agenda gallega sense subordinació al centralisme” per aportar una “veu pròpia a tots els fòrums” i ha reprovat que el PP hagi “utilitzat les seves majories absolutes de manera absolutista i amb opacitat total”.

Els dos candidats sí que han coincidit a reclamar més competències. Per una banda, Besteiro ha parlat de “l’ambició de país” per impulsar les competències que “el PP no ha fet servir” i ha apostat per un “finançament autonòmic just amb Galícia”. Per la seva banda, Pontón ha retret al PP que el govern de la Xunta no hagi aconseguit “cap competència” i ha reclamat “transferir totes les competències pendents”, inclosa la policia pròpia, “més autonomia financera” i la cessió de l’impost de societats. Pontón també ha reivindicat que “un govern no és bo o dolent en funció del nombre de partits que el formen” i ha posat en relleu que “l’esgotament que hi ha amb l’absolutisme del PP està fent que cada vegada més gent estigui il·lusionada amb el canvi”.

Sense aclarir la postura comuna sobre el gallec

La poc més d’una hora de televisió s’ha articulat en quatre blocs: sobre energia i indústria, sobre agricultura, pesca i despoblament, sobre sanitat, educació i igualtat i sobre pactes, model territorial i regeneració democràtica. Una de les úniques interpel·lacions entre els dos candidats ha sigut de Besteiro a Pontón i ha arribat quan gairebé portaven un quart d’hora parlant. Ha sigut arran del rebut de la llum i de la reducció de la factura que va impulsar el govern espanyol. Pontón ha respost proposant l’excepció gallega.

Un altre dels temes que s’han posat sobre la taula i que ha generat cert distanciament entre els dos candidats ha sigut la promoció i protecció del gallec. Besteiro ha advocat per “parlar més gallec i parlar millor” i ha abanderat una “postura tolerant i impulsadora de l’idioma”. Pontón ha arguït que “el sistema educatiu ha d’atendre com es manté la llengua”, ha denunciat que el PP hagi convertit el gallec “en un idioma de segona” i ha asseverat que cal “apostar per la igualtat lingüística per garantir que hi hagi igualtat en el coneixement per aconseguir llibertat d’elecció”. Tanmateix, cap dels dos han aclarit el seu model lingüístic a l’educació i no han entrat a l’intercanvi dialèctic.

Un cara a cara que cristal·litza el tiquet electoral Pontón-Besteiro

Sigui com sigui, el debat de TVE ha il·lustrat la complicitat entre Ana Pontón i José Ramón Gómez Besteiro: el BNG i el PSdeG, les dues forces que estan cridades a entendre’s si els números els permeten governar en coalició, han exhibit sintonia i han evidenciat que se sabran posar d’acord per garantir un canvi a la Xunta. De moment, les enquestes del CIS obren la porta a aquesta possible alternativa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!