El president de les Canàries, Fernando Clavijo, ha anunciat aquest dilluns que obrirà un "procés jurídic contra l'Estat" per l'"abandonament" que considera que el Govern de Pedro Sánchez ha sotmès a les illes en matèria migratòria i per la falta de respostes a la seva petició de compartir l'atenció dels menors. Clavijo, en una entrevista en una entrevista a les Canàries Ràdio, l'emissora pública autonòmica, ha assegurat que es prendran decisions: "Si no hi ha lleialtat i compromís, el Govern de les Canàries es posarà al seu lloc".

"En el cas de les Canàries, està fent abandó de funcions. El Govern d'Espanya no sé si el té clar o no. Jo sí que tinc clar que el Govern d'Espanya està deixant abandonada a les Canàries i això és una cosa que cal transmetre", ha alertat Fernando Clavijo. "El que no pot passar és que l'emergència es converteixi en el normal", ha denunciat Clavijo en relació amb la pressió migratòria que suporten les Canàries. Davant d'aquesta situació, el president canari ha convocat aquest dilluns al consell de Govern regional per debatre els possibles escenaris jurídics relacionats amb la crisi migratòria, amb l'objectiu de fixar posicions i prendre decisions.

Atenció a menors migrants

Fernando Clavijo defensa que Canàries ha respost durant tot aquest temps tal com devia, "atenent" tant als més grans, als quals dona assistència sanitària, com als menors, sobre els quals hagi assumit la seva tutela, però ha remarcat que això es va fer davant d'una situació d'emergència, donant a entendre que el seu Executiu podria qüestionar que sigui la comunitat autònoma la que s'hagi de fer càrrec de les competències sobre la tutela dels migrants que no han complert la majoria d'edat.

Així, calcula que Canàries porta gastats més de 150 milions d'euros en "política migratòria que no és competència de la comunitat autònoma". "Continuem sense veure un dur, encara que no és els diners la solució", va sentenciar, sol·licitant que es concreti ja l'acord "perquè els menors puguin ser ubicats en la resta del territori nacional" i les Canàries pugui recuperar certa normalitat en els recursos d'atenció a menors, que superen el 200% de la seva capacitat. Va assegurar també que aquest mateix cap de setmana el govern espanyol ha exercit "pressions i amenaces" sobre algunes ONG que donen assistència dels menors perquè continuïn acollint menors malgrat estar saturats.

Més de 5.283 menors immigrants a les Canàries

Precisament, l'arribada a les Canàries de 571 menors només a l'agost ha elevat encara més la pressió sobre la xarxa d'acollida, desbordada des de fa mesos, i ha provocat alguns moments de tensió aquest cap de setmana a El Hierro, illa que pràcticament rep embarcacions diàriament. En aquests moments, el Govern de les Canàries té sota la seva tutela 5.283 menors immigrants, una xifra que ha anat oscil·lant en els últims mesos entre els 5.000 i 6.000, tant per les entrades de nous nens i adolescents com per les sortides d'aquells que han complert els 18 i també, encara que menys, dels que han estat traslladats a altres comunitats autònomes seguint els acords de la Conferència Sectorial d'Infantesa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!