Ultimàtum de Pedro Sánchez al PP. El president del govern espanyol ha advertit aquest dimecres que el seu executiu presentarà una reforma del Consell General del Poder Judicial si els populars mantenen el bloqueig en la renovació de l’òrgan de govern dels jutges espanyols. En una entrevista a TVE, ha assenyalat que si aquest mes de juny no hi ha un acord entre el PSOE i el PP, el seu executiu presentarà una reforma que podria eliminar la facultat que té el CGPJ de fer nomenaments al Tribunal Suprem i als Tribunals Superiors de Justícia. Segons ha opinat el líder socialista, aquesta facultat que té el Consell —actualment amb una majoria conservadora i caducada— és el principal "incentiu pervers" que té el PP per oposar-se a la renovació dels vocals. 

"El dia de la marmota ha durat massa i això s'ha d'acabar", ha sentenciat el president del govern espanyol, que ha fet referència als més de dos mil dies que aquest Consell General del Poder Judicial té el mandat caducat. Així, ha assenyalat que és hora que el govern espanyol i el Congrés dels Diputats donin "una resposta a l'atropellament" que fa el PP de la Constitució quan "segresta" el CGPJ i ha defensat que es pot revisar al Congrés dels Diputats una facultat que té ara mateix el Consell, per tal de fer-la "més objectiva, transparent i no tan polititzada". 

Paquet de "qualitat democràtica"

Per altra banda, Pedro Sánchez ha promès presentar el mes de juliol el paquet de "qualitat democràtica" al qual es va comprometre a presentar en aquella compareixença al palau de la Moncloa en la qual anunciava la seva continuïtat al capdavant del govern espanyol després de cinc dies de reflexió. Ho ha desvinculat, però, de la possible reforma del CGPJ; ha assenyalat que són dues coses diferents que no tenen res a veure.

Finançament dels "pseudomitjans"

Preguntat sobre els "pseudomitjans" que alguna vegada ha denunciat el mateix Pedro Sánchez, el president del govern espanyol ha assenyalat que es poden fer passes en la "transparència" en el finançament d'aquests mitjans de comunicació. El líder socialista, per altra banda, ha assegurat que "la 'màquina de fang' de "tabloides que propaguen boles" prové de la "Comunitat de Madrid". "La 'màquina de fang' té una seu social, que és la Comunitat de Madrid", ha dit, "i això és un problema per a la política espanyola".

El primer cop que aquest dimecres s'ha pronunciat sobre aquesta qüestió ha estat en la sessió de control al govern espanyol. El líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha instat el líder socialista a passar de les "cartes" i Twitter i impulsar mesures tangibles. La resposta del president del govern espanyol ha estat que, tot i tenir "molts defectes", el líder socialista és algú que parla "clar". "Em vaig proposar presentar un paquet de qualitat democràtica abans que acabés l'estiu i el presentaré a les Corts Generals; no en tingui cap dubte", ha afegit. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!