L'avançament electoral ho ha precipitat tot. Inés Arrimadas, qui en un moment no tan llunyà havia estat a prop de tocar el cel —primer, posicionant Ciutadans com a primera força a Catalunya a les eleccions post 1 d'octubre; després, arribant a Madrid per encapçalar el projecte liberal—, ha tocat fons i abandona la política. La decisió, fruit d'una llarga reflexió personal i feta pública a principis d'abril, està presa, i no hi haurà ningú que la reverteixi. Ni tan sols el Partit Popular, que ha intentat temptar la dirigent política amb suculentes ofertes al llarg de l'etapa de Pablo Casado i Alberto Núñez Feijóo, ha aconseguit fer canviar d'opinió Arrimadas. A diferència d'altres companys de partit, ella ha tingut clar que el seu recorregut com a representant públic havia d'anar sempre estretament vinculat a Ciutadans. Ara que aquest projecte ha fet aigües, abandona el vaixell taronja, però també tot el món de la política.
🔴 Eleccions Generals 2023, DIRECTE | Última hora dels col·legis electorals i del 23-J
La legislatura actual havia d'allargar-se fins a finals d'any i donar més marge a Arrimadas. Però les circumstàncies han forçat el president espanyol, Pedro Sánchez, a apostar-ho tot en l'avançament electoral. Això vol dir que la vida política de la dirigent taronja s'acabarà més aviat que tard. Arrimadas encara es passeja pels passadissos del Congrés dels Diputats, com a diputada en funcions a la Diputació Permanent que perdura mentre no es constitueixin les cambres de la pròxima legislatura. Això serà el 17 d'agost, el primer dia de la nova vida d'Arrimadas. Fins que no arribi aquesta data, no abordarà el seu futur professional, que tot indica que anirà lligat a l'empresa privada, informa El Confidencial. Tampoc es pot dir que sigui cap sorpresa: el sou de la política ho permet, i fins i tot ara que el Congrés està en funcions continua cobrant més de 3.000 euros mensuals de base, a més de complements.
Hi ha diverses opcions per a la seva nova etapa professional. L'opció que té més força és la de tornar a la consultora D'Aleph, empresa que la va portar d'Andalusia a Barcelona. Aquí havia treballat abans de fer el salt a la política i en va demanar una excedència per poder centrar-se en les seves noves funcions com a diputada del Parlament després de les eleccions del 2012. Però hi ha altres possibilitats, perquè fonts properes expliquen al diari que té "desenes d'ofertes sobre la taula". Des de consultoria al coaching personal, passant per les relacions institucionals i les conferències. Arrimadas encara no ha pres cap decisió, però sí que té una cosa clara: marxa de Madrid i no tornarà a la capital catalana.
Nascuda a Jerez, la liberal fa uns mesos que va decidir tornar a viure a la seva ciutat natal. S'hi va mudar a principis d'abril pensant en el benestar dels seus dos fills. Allà hi conserva encara vincles familiars i amistats, i no té pensat marxar de la ciutat andalusa. Malgrat tot el que ha hagut de passar, el seu entorn assegura que "està feliç" als 42 anys, envoltada dels seus. "Ha tornat a viure".
Begoña Villacís, possible retorn a la política?
Qui tampoc ho té gaire clar és la seva companya de partit, l'exvicepresidenta de Madrid Begoña Villacís. Ella, com Arrimadas, també va decantar-se perquè Cs no es presentés a les eleccions generals del 23-J i donar un respir al projecte taronja. Villacís va anunciar a mitjans de juny que abandonava la política, i per ara prioritza el sector privat, del qual ha rebut "moltes ofertes". Com a advocada, havia treballat al bufet de Legálitas, però per ara no pensa en tornar-hi perquè està centrada en un nou projecte professional que es presentarà al setembre. Ara bé, reconeix a El Confidencial que no descarta tornar a la política en un futur. "La vida dona moltes voltes".