La ultradreta ha guanyat a Àustria per primer cop des de la Segona Guerra Mundial, segons els sondejos. Les primeres projeccions basades en vot real apunten que els ultres del Partit de la Llibertat (FPÖ) s'han imposat en les eleccions parlamentàries d'aquest diumenge amb un 29,1% dels vots, per davant del 26,3% aconseguit pels conservadors del Partit Popular (ÖVP) —que lideren l'actual govern—. Això són 13 punts més respecte dels resultats del 2019, amb un discurs contra la immigració, euroescèptic i crític amb les mesures de l'actual govern per controlar la pandèmia de la covid-19. En canvi, la formació que encapçala l'executiu ha perdut onze punts.

El Partit Socialdemòcrata (SPÖ) se situa com a tercera força, amb un 20,9% (0,3 punts menys), el pitjor resultat de la història de la formació. Per darrere, els liberals de NEOS (8,8%) i els Verds (8,7%). En aquest sentit, els ecologistes han estat el soci minoritari de l'ÖVP al govern i han perdut més de cinc punts. La participació ha estat del 78,1%, amb un marge d'error de dos punts percentuals, d'acord amb els sondejos. No s'esperen resultats oficials abans de les 23.00 hores.

Queda clar que el FPÖ ha aconseguit el seu millor resultat electoral, que supera fins i tot l'obtingut per l'històric dirigent Jörg Haider l'any 1999. En aquella ocasió, els ultradretans van ser la segona força més votada i van cedir el lideratge del govern a l'ÖVP, que va quedar en tercera posició. Però durant l'última campanya, el líder dels ultres, Herbert Kickl, va assegurar que ara sí que reclamaria que se li encarregués la formació del nou executiu. Si bé necessitaran pactar amb algú per governar, la resta de partits han reiterat la negativa a formar una coalició amb el partit d'extrema dreta.

El secretari general de la formació, Michael Schnedlitz, ha celebrat la victòria: "Hem fet història". "Els austríacs han fet avui història", ha insistit en declaracions a la televisió pública d'Àustria, abans de prometre que gestionaran amb "responsabilitat" els resultats. Tanmateix, ha rebutjat especular sobre possibles coalicions. "La nit és jove encara", ha tancat. De manera similar, el secretari general de NEOS, Douglas Hoyos, ha considerat que els liberals són "uns dels dos guanyadors" de les eleccions i ha confiat que en els pròxims dies podran negociar la seva participació en el nou govern —en principi, sense l'extrema dreta—. "La gent vol reformes", ha afirmat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!