La ultradreta ha guanyat a Àustria per primer cop des de la Segona Guerra Mundial. L'escrutini gairebé complet revela que els ultres del Partit de la Llibertat (FPÖ) s'han imposat a les eleccions parlamentàries d'aquest diumenge amb un 28,8% dels vots, xifra que es tradueix en 57 dels 183 escons del Parlament. És a dir, que tindran difícil formar govern per la negativa de la resta de forces a pactar-hi. Tanmateix, el seu líder, Herbert Kickl, ha assegurat que "els votants han parlat" i que el resultat mostra que el país vol un canvi de rumb. Kickl i l'FPÖ havien centrat la campanya en el discurs contra la immigració, demanant repatriar part dels immigrants que ja són al país; contra les mesures que el govern va aplicar durant la pandèmia de la covid-19, i contra la inflació, que és una de les més elevades a la Unió Europea.
Mentre que els ultres han pujat gairebé 13 punts respecte dels resultats del 2019, els conservadors del Partit Popular (ÖVP) —que lideren l'actual govern— han perdut 11 punts i s'han quedat en el 26,3%. Tanmateix, l'actual líder de l'executiu, Karl Nehammer, ha insistit aquest diumenge que manté la seva posició de no pactar amb l'FPÖ i ha recordat que la seva formació vol "solucionar els problemes de la gent, no viure'n". En la mateixa línia s'han manifestat el Partit Socialdemòcrata (SPÖ), amb un 21,1%, els liberals de NEOS, amb un 9,2%, i els Verds, amb un 8,3%.
Una "gran coalició" contra la ultradreta
L'opció de govern que sembla prendre força és la d'una "gran coalició" entre conservadors i socialdemòcrates, que sumen una ajustada majoria de 92 escons. També hi ha l'opció d'un tripartit amb NEOS, que aportaria 18 escons més. El president austríac, el progressista Alexander van der Bellen, ha afirmat aquest diumenge que durant les pròximes setmanes consultarà els partits per veure què proposen i quines opcions de col·laboració existeixen, abans d'encarregar la formació d'un nou govern. També ha advertit que qualsevol govern ha de respectar els principis de la democràcia liberal, com la independència dels mitjans de comunicació, la separació de poders, la pertinença a la UE i els drets de les minories. Així, ha recordat que qualsevol executiu ha de tenir majoria absoluta al Parlament, de manera que una formació que no la tingui haurà de guanyar-se el suport d'altres.
Sigui com sigui, es tracta del millor resultat de l'FPÖ, fundat per nazis. De fet, si bé les enquestes preveien aquesta victòria històrica dels ultres, la veritat és que els seus resultats estan tres punts per sobre del que s'esperava. En canvi, l'ÖVP ha patit la seva major davallada electoral i l'SPÖ ha vorejat el seu pitjor resultat.