Nou episodi de violència als carrers de Madrid contra la llei que ha d’amnistiar independentistes. És la novena nit consecutiva que l’extrema dreta es concentra a les portes de Ferraz, per protestar contra el pacte d’investidura de Pedro Sánchez amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. El president del govern espanyol i el de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, han tornat a ser les principals víctimes dels insults d’aquesta nit. La policia ha tornat a carregar contra els concentrats, després que els ultres hagin desafiat els agents del CNP llençant-los petards i rebentat el cordó policial format amb tanques. Aquest dissabte també hi havia convocada una manifestació a les portes del Congrés dels Diputats, però ha acabat sent un fracàs i només unes 200 persones s'hi han concentrat sense fer gaire enrenou. Una vintena d'aquests concentrats, tot i això, han decidit acampar a la madrilenya Carrera de San Jerónimo.

Les càrregues s’han limitat a disparar desenes i desenes de pilotes de goma contra els manifestants que lluïen banderes amb àguiles i duien la cara tapada. Una multitud de concentrats han estat identificats, un cop la marabunta s’ha dissolt pel carrer Marqués de Urquijo, l’avinguda més àmplia que hi ha al costat del carrer Ferraz. 

Aquest dissabte, però, no hi havia una convocatòria oficial a Ferraz. Els ultraespanyolistes que s'hi han concentrat ho han fet de forma espontània. I ja a les vuit del vespre, l’ambient estava molt més caldejat que en les jornades anteriors. Divendres, per exemple, fins i tot una hora més tard de la convocatòria, l’ambient estava molt més relaxat. La policia espanyola no va carregar contra els ultres, i va optar perquè ells mateixos es dissolguessin i anessin cap a casa. Aquest dissabte, en canvi, els càntics contra Pedro Sánchez i Carles Puigdemont ja s’escoltaven a la sortida del metro d’Argüelles, a quatre carrers de la manifestació. 

Les banderes amb àguiles han aparegut des del primer moment, a les vuit del vespre.  Han aparegut acompanyades de rojigualdas amb l’escut retallat, una bandera que s’ha vist moltíssim aquests dies al barri madrileny d’Argüelles. És a dir, un símbol ultra que fins i tot rebutja la corona borbònica, i que tira a les escombraries els símbols constitucionals. Es tracta de la bandera més vista aquests dies, a banda de les àguiles, amb permís especial de la rojigualda constitucional.

Hores abans de la manifestació del PP

La manifestació d’aquest dissabte s’ha produït quan quedaven menys de 24 hores perquè el PP celebri a la Puerta del Sol de Madrid una concentració contra l’amnistia, que ha de ser pacífica. El líder de Vox, Santiago Abascal, ha confirmat que també farà acte de presència al quilòmetre zero de les carreteres espanyoles. Una hora més tard, però, a les 13h, els ultres tornen a estar convocats a Ferraz.  Fins ara, la manifestació més massiva i més violenta ha estat la posterior a l’anunci d’un acord entre PSOE i Junts per Catalunya per investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. 

Càntics racistes, els més habituals a banda dels contraris a Sánchez i Puigdemont

Un aspecte destacable de les manifestacions ultra d’aquests dies és la quantitat de càntics racistes que bramen els concentrats a les portes de la seu de Ferraz. “Esa lechera, a la frontera”, o "España cristiana, y no musulmana", són alguns dels lemes més escoltats aquests dies, més enllà dels insults dirigits a Pedro Sánchez i Carles Puigdemont. El passat dimarts, per exemple, els ultres concentrats a les portes del Congrés dels Diputats escridassaven els antiavalots que custodiaven la cambra tirant-los en cara que, a Ceuta i Melilla, “als moros sí que els deixeu passar”.