Ja han passat gairebé vuit mesos des de la sentència ferma del Tribunal Suprem, que va confirmar les penes de presó per als ultres que van assaltar la llibreria Blanquerna de Madrid. Però els condemnats han anat presentant una sèrie de recursos que han paralitzat l’ingrés a la presó. El panorama, a poc a poc, es va esclarint. Així ho avancen fonts judicials a ElNacional.cat, que assenyalen que cinc d’aquests ultres ja van recollir aquest dimarts, presencialment, el requeriment d’ingrés voluntari a la presó. Tenen 10 dies hàbils per a fer-ho.

Però no és el cas dels 14 condemnats. De fet, l’Audiència Provincial de Madrid, segons ha pogut saber aquest diari, ha dictat una ordre de cerca i captura contra un dels condemnats. No han volgut revelar de qui es tracta.

D’aquesta manera, dels 14 condemnats, només cinc ja han recollit el requeriment d’ingrés voluntari a la presó i està en les seves mans fer-ho. En el cas de dos, es troba en tràmit per a citar-los i que també recullin el requeriment (un dd'ells no viu a Madrid). Per altra banda, quatre encara es troben en fase d’al·legacions, perquè han sol·licitat una petició d’indult al Tribunal Suprem i un altre perquè ha presentat un recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional. Un altre dels condemnats està a l’espera de l’informe de la Fiscalia. I n’hi ha un últim que es troba en cerca i captura, en parador desconegut. Des de l’Audiència Provincial no en revelen la seva identitat.

Reincidència

El recorregut judicial està sent molt llarg. Ja han passat més de set anys des que van assaltar el Centre Cultural Blanquerna entre crits feixistes, destrosses materials i empentes als assistents a l’acte institucional de la Diada del 2013. Han passat cinc anys des de la primera sentencia de l’Audiència Provincial de Madrid. Han passat més de tres anys des de la primera sentència del Tribunal Suprem. I no només no han passat una sola nit entre reixes, sinó que alguns d’ells fins i tot han reincidit.

De fet, el passat Onze de Setembre, alguns dels assaltants van tornar a la llibreria Blanquerna, el lloc dels fets. Conscients de la convocatòria, els responsables del centre cultural van abaixar la persiana preventivament. Els feixistes van quedar a les portes, on van pronunciar discursos no gaire allunyats dels de la jove falangista i antisemita, que ara investiga la Fiscalia de Madrid. És el cas de Manuel Andrino, cap nacional de Falange i condemnat per a l'assalt, que des del carrer Alcalá va cridar a "vessar sang dels enemics com ja vam fer l'any 36".

Alguns d’ells també acumulen altres condemnes posteriors a l’assalt de Blanquerna. Pedro Chaparro, vicepresident de Democracia Nacional, va ser sentenciat a un any de presó per haver amenaçat el fotoperiodista Jordi Borràs durant una manifestació del dia de la Hispanitat de l’any 2015 a Barcelona.

Per la seva part, Manuel Andrino i Pedro Pablo Peña (Alianza Nacional) també van anar a Barcelona un mes després de l’assalt de Blanquerna. La fiscalia els demana tres anys de presó per incitar a l'odi en el seu discurs durant el 12 d'octubre del 2013 a Montjuïc, lloc habitual de concentració de neofeixistes.