Gairebé 2 anys després de l'entrada en vigor de la llei de memòria democràtica per evitar nous casos d'apologia del franquisme, el govern espanyol només ha posat una sanció en referència a l'exaltació de la revolta militar, la dictadura o els seus dirigents. Segons assenyala elDiario.es, l'únic expedient sancionador que s'ha obert fins al moment és per una celebració en homenatge a José Antonio Primo de Rivera durant una celebració el novembre de 2022. El president de l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH), Emilio Silva, assegura que l'obertura de l'expedient es va aconseguir gràcies a la seva insistència, i ha denunciat que els cossos policials van poder veure com les persones assistents cantaven el Cara al sol amb el braç dret enlaire en referència a la salutació feixista. 

Exaltació del feixisme

La llei estableix, que l'objectiu de les multes és "evitar la humiliació que pogués sentir qualsevol víctima de la guerra o la Dictadura". Tanmateix, Silva ha lamentat que hi ha "falta de voluntat política" perquè les exaltacions "són freqüents". El març de 2024, en el marc de la celebració del 90 aniversari de la fusió entre Falange i JONS, en un teatre de Madrid es van tornar a alçar de nou els braços dels assistents amb salutació feixista i amb l'himne falangista de fons. En aquella ocasió, el ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica va assegurar que revisaria si durant l'acte es van vulnerar la dignitat de les víctimes. 

El febrer d'enguany, la Junta de Castella i Lleó va declarar bé d'interès cultural (BIC) un monument feixista, en concret, la piràmide dels italians construïda en el port de l'Escut, a Burgos, per enterrar soldats enviats per Mussolini per mostrar el seu suport al cop militar. La justificació de la junta va ser que és un bé únic dins del patrimoni de la comunitat "pel seu disseny i els valors estètics, arquitectònics i paisatgístics". Tanmateix, aquests no són els únics episodis d'ençà que va entrar en vigor la llei que s'ha fet una exaltació al franquisme. L'octubre de 2023, durant la jura de bandera de la princesa Leonor a l'Acadèmia Militar de Saragossa es va poder veure un tapís commemoratiu que recordava Francisco Franco. 

Per totes aquestes raons és que des de l'Associació denuncien que la llei és molt "inespecífica" i que a l'hora de redactar la llei "no va haver-hi una voluntat sancionadora". En aquest sentit, ha assenyalat que “n'hi ha prou amb passar per la tomba de Franco a Mingorrubio per veure que és un altar feixista. Aquí hi ha exaltació per a avorrir. Igual que els 20N, l'1 d'abril a la Vall o el 18 de juliol en el qual va muntar embolic el Moviment Catòlic Espanyol”, ha apuntat. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!